Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderii NATO au aprobat noul concept strategic al NATO pentru următorii 10 ani

ro

20 Nov, 2010 14:26 1384 Marime text

Vom fi protejaţi de un scut anti-rachetă, care va avea elemente şi în România. Este una din deciziile luate aseară la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Lisabona, unde a fost adoptat şi noul concept strategic al NATO pentru următorii 10 ani, mai adaptat provocărilor acestor vremuri. În afara summitului, însă, Lisabona vuieşte de protestele anti-globalizare, deocamdată paşnice.

Sute de activişti antiglobalizare au protestat şi noaptea trecută faţă de politicile Alianţei Nord-Atlantice.

Piaţa Rossio din centrul Lisabonei va fi, şi în această după-amiază, plină de demonstranţi anti-NATO. Unii sunt pur şi simplu împotriva alianţei, împotriva războiului, alţii spun că situaţia economică a ţării este destul de precară pentru a mai putea suporta un asemenea eveniment.

Pentru a face faţă protestatarilor, autorităţile au mobilizat 7000 de poliţişti la Lisabona.

Sunt câte doi agenţi de securitatre pentru fiecare participant la summitul NATO de la Lisabona şi cheltuieli de zeci de milioane de euro pt acest impresionant dispozitiv de securitate mobilizat de autoritatile portugheze.

Summitul propriu-zis a adus însă două veşti mari: prima e că NATO are, de aseară, un nou concept de securitate, care ţine cont de ameninţarea teroristă şi de războaiele cibernetice.

A doua veste este că toate ţările din NATO vor beneficia de umbrela unui gigantic scut anti-rachetă, sistem la care se va încerca, astăzi, şi cooptarea Rusiei.

"Mă bucur să vă pot anunţa că, pentru prima dată, am căzut de acord să dezvoltăm capacităţi de apărare anti-rachetă suficient de puternice încât să protejeze întreg teritoriul european al NATO, popoarele de pe acest teritoriu, precum şi Statele Unite", a declarat Barack Obama.

O parte a scutului va fi activată de pe navele Alianţei din Mediterana în cursul anului viitor, în timp ce componente tereste ale acestuia vor fi amplasate în România şi Polonia.


De altfel, în afara strategiei privind misiunea din Afganistan, discuţiile de azi de la summit vor fi concentrate pe efortul de a include Rusia, cîndva un oponent vehement al ideii de scut anti-rachetă, în întregul proiect.

www.realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii