Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:40 23 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE-Judecătoarea Poiană, reținută de DNA

ro

17 Feb, 2016 07:41 1295 Marime text
 
Judecătoarea Elena Poiană, președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, a fost reținută de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
 
Se pare că Elena Poiană, vizată de perchezițiile efectuate ieri de procurorii DNA la Sfântu Gheorghe, ar fi luat mită pentru a înlocui arestul preventiv cu controlul judiciar în cazul a doi bărbați cercetați pentru tâlhărie.
 
Fapta ar fi fost comisă, conform surselor, în august 2015, când Elena Poiană era judecător la Tribunalul Harghita. Judecătoarea ar fi pretins și primit suma de 10.000 de lei de la rudele unuia dintre cei doi bărbați arestați. În schimbul banilor, ea a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pentru ambii inculpați.
 
Sursele citate susțin că Elena Poiană le-ar fi spus celor care i-au dat banii că un avocat i-ar fi costat mai mult, iar rezultatul nu ar fi fost garantat, având în vedere că pentru fapte cu violență este greu să se obțină cercetarea sub control judiciar.
 
Vă amintim că procurorii DNA au anunțat ieri că sunt efectuate patru percheziții în județele Covasna, Brașov și Iași, dintre care una la o instituție publică, într-o cauză ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în anul 2015.


UPDATE, ora ora 9.29:

OFICIAL DE LA DNA:

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 februarie 2016, a inculpatei
 
POIANĂ ELENA, la data faptei judecător în cadrul Tribunalului Harghita, în prezent preşedinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 19 august 2015, inculpata Poiană Elena, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Harghita, a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) suma de 10.000 lei, pentru a dispune soluționarea favorabilă a contestației formulate de două persoane arestate preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, împotriva unei încheieri pronunțate de Judecătoria Miercurea Ciuc, hotărâre prin care judecătorul de cameră preliminară a respins solicitarea celor doi de revocare şi înlocuire a măsurii arestării preventive.

După ce s-a asigurat de disponibilitatea denunțătorului de a remite suma de bani, prin încheierea din data de 20 august 2015, judecătorul Poiană Elena a admis contestaţia respectivă pe care a desființat-o și a înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, dispunând totodată punerea de îndată în libertate a celor două persoane.
 
În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
 
Inculpatei Poiană Elena i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 17 februarie 2016,  inculpata Poiană Elena urmează să fie prezentată Curții de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii