Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Isărescu consideră că Noul Cod Fiscal este inaplicabil

ro

24 Jul, 2015 16:03 1624 Marime text
 
Codul Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea reducerile de taxe şi impozite asupra Produsului Intern Brut. Nu o spunem noi, ci guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care consideră că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a codului în Parlament a fost "un lucru înţelept".
"Important e că instituţiile statului reacţionează, chiar dacă el a fost aprobat cu 100%. Este o măsură înţeleaptă decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul hotărăşte, nu BNR sau Consiliul Fiscal", a spus Isărescu, în cadrul unui eveniment organizat la sediul BNR.
"Guru" finanţelor a explicat că acest "Cod Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe şi impozite este, din punct de vedere economic şi financiar, inaplicabil, pentru că nu poţi să pui în aplicare şase măsuri de acest fel. Nu e doar discuţia că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipseşte măsura. Aşa se conduce o economie de piaţă, trebuie măsură".
Potrivit lui Isărescu, România nu are capacitatea necesară de a face faţă unei creşteri economice de 6-8%: "Impactul este major. Nu putem aplica asemenea măsuri, asemenea dimensiuni, fără să negociem cu partenerii noştri. Avem creştere de 4%, unde vrem să mergem la 6-8%? Ne ţin motoarele pentru 8%? Noi avem creştere de 4%, suntem la viteză de croazieră, ar trebui să stăm pe pilot automat, dar noi tragem de manşă brutal cu 2,3% din PIB, pentru că 2,3 ni se pare că e puţin, iar economiştii nu spun nimic. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade".
El a criticat decizia autorităţilor de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal, care au anunţat că noul Cod Fiscal este inaplicabil. Isărescu susţine că Guvernul nu trebuie să repete pentru a doua oară greşeala de a pune presiune pe Bugetul de Stat, aşa cum s-a întâmplat în 2005 şi 2008.
Guvernatorul susţine că mulţi dintre analiştii economici nu înţeleg cum funcţionează economia românească şi nici ce ar însemna aplicarea Codului Fiscal în forma actuală.
Deşi şi-a plătit la timp datoriile externe, din cauza atitudinii "arţăgoase" în relaţia cu creditorii, România nu a primit niciun rating A din partea agenţiilor de evaluare financiară.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii