Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:27 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoratul General pentru Imigrări, la ceas aniversar

ro

07 Apr, 2016 13:08 1233 Marime text
 
Astăzi, Inspectoratul General pentru Imigrări-Serviciul Imigrari al Judetului Constanta sărbătoreşte 135 de ani de la atestarea documentară a primului act normativ care reglementa regimul străinilor în România „Legea asupra străinilor“, publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din 07.04.1881.
 
„Primind ordinul de explusiune, străinul va trebui să arate puntul de la frontieră prin care voiesce să trécă, si, în casul acesta, i-se va remite o fóie de drum prin care se va regula itinerarul ce va avea să urmeze, si timpul cât va avea dreptul să se popréscă în fie-care localitate, până la frontieră. În casul de a contraveni la vre-una din aceste dispozitiuni, străinul va fi condus afară din tară prin forta publică”... stipula, la acea vreme, un articol de lege din actul normativ menţionat mai sus.
 
La scurt timp, a apărut Regulamentul din anul 1900, care prevedea „Biletul de liberă trecere” ca document pentru străinii intraţi în România iar în anul 1903, Adunarea Deputaţilor a adoptat „Legea asupra organizării Poliţiei Generale a Statului”.
 
De atunci si până în zilele noastre, legislatia natională s-a aflat într-un proces permanent de actualizare în concordantă cu exigentele societătii românesti si mai apoi de armonizare cu reglementările europene. Politicile actuale din domeniile migratie, azil si integrare a străini în România sunt elaborate astfel încât să asigure aplicarea legii într-un concept unitar de către instituţiile cu atribuţii pe această linie.
 
În prezent, Inspectoratul General pentru Imigrări are în componenţă, la nivel central si în fiecare judet al tării, servicii sau birouri care lucrează în interesul cetătenilor străinilor şi al comunităţii noastre, cu atribuţii în admisie si reglementarea dreptului de şedere, încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor, prevenirea şi combaterea şederii ilegale şi a muncii nedeclarate, pe teritoriul României. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii