Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:26 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe „Caravana filmului românesc” la Cernavodă. Programul pe zile

ro

13 Sep, 2016 20:55 1109 Marime text
Oraşul Cernavodă găzduieşte, timp de o săptămână, „Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale”.  În perioada 15 – 21 septembrie, publicul este invitat, în fiecare seară, cu începere de la ora 19.30, în Piaţeta Centrului Civic, pentru a viziona o serie de frumoase şi importante filme româneşti, realizate în ultimii ani.

Filmele propuse în program abordează, cu umor sau cu duioşie, diferitele aspecte ale dragostei, fie că ne referim la „Dincolo de calea ferată”, filmul realizat de Cătălin Mitulescu sau că vorbim despre iubirea pentru muzică şi fidelitatea faţă de prieteni a lui Andrei Filipov, dirijorul de renume internaţional ajuns om de serviciu al Teatrului Balșoi din Moscova din „Concertul”, film pentru care Radu Mihăileanu a primit numeroase premii sau nominalizări la prestigioase festivaluri internaţionale de film, precum European Film Academy Award sau Premiile César. Vizionând filmul „Doar cu buletinul la Paris”, realizat de Şerban Marinescu, publicul va face haz de necaz urmărind aventura personajului principal, profesorul de sport, care toată viaţa a economisit bani să ajungă la Paris. Dar care, printr-un complex de împrejurări, nu merge nici la Paris şi, în plus, rămâne şi fără bani. Regizorul Dan Piţa cu al său film „Kyra Kyralina” va transporta publicul într-o altă lume, de mult, apusă, aceea a comunității multiculturale cu parfum balcanic din zona Brăilei. Iar prin subiecte abordate în „Live” (regia: Vlad Păunescu), „Carmen” (regia: Doru Niţescu) şi „Cel ales”, spectatorii vor recunoaşte, transpuse artistic, fragmente din viaţa cotidiană şi se vor regăsi în frământările şi problemele personajelor.
Din distribuţia acestor filme fac parte mari actori ai scenei şi filmului românesc: Maia Morgenstern, Rodica Lazăr, Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu, dar şi Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand. Muzica ambientală pe care spectatorii o pot asculta înainte începerii proiecţiilor este compusă şi interpretată de Florian Nanu.
Publicul prezent la proiecţiile în aer liber din Piaţeta Centrului Civic va avea ocazia să se întâlnească cu invitați speciali ai „Caravanei filmului românesc”: Ada Condeescu şi Cătălin Mitulescu, Bogdan Stanoevici şi Nicodim Ungureanu, dar şi cu regizorul Doru Niţescu, care vor vorbi spectatorilor despre filmele lor.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al patrulea an de existenţă, este acela de promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc, se arată într-un comunicat.

Proiectul este realizat cu sprijinul UCIN – Uniunea Cineaştilor din România şi cofinanţat de A.F.C.N. – Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării).

Program „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale”
Piaţeta Centrului Civic, Cernavodă

Joi, 15 septembrie, ora 19.30: CONCERTUL
Regia: Radu Mihăileanu; Scenariul: Matthew Robbins, Héctor Cabello Reyes, Thierry Degrandi, Alain-Michel Blanc, Radu Mihăileanu
Cu: Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Vlad Ivanov, Miou-Miou;

Vineri, 16 septembrie, ora 19.30: CARMEN
Regia: Doru Niţescu; Scenariul: Tudor Voican, Doru Niţescu, Cătălin Cocris
Cu: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Doru Ana, Nicodim Ungureanu
Invitat special: Doru Niţescu

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 19.30: DINCOLO DE CALEA FERATĂ 
Scenariul și regia: Cătălin Mitulescu;
Cu: Ada Condeescu și Alexandru Potocean
Invitaţi speciali: Ada Condeescu şi Cătălin Mitulescu

Duminică, 18 septembrie, ora 19.30: CEL ALES
Scenariul şi regia: Cristian Comeagă;
Cu: Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte
Invitaţi speciali: Bogdan Stanoevici şi Nicodim Ungureanu

Luni, 19 septembrie, ora 19.30: LIVE
Regia: Vlad Păunescu; Scenariul: Mihai Mănescu, Vlad Păunescu
Cu: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Valentin Teodosiu, Adrian Titieni, Claudiu Bleonţ

Marți, 20 septembrie, ora 19.30: KYRA KYRALINA
Regia: Dan Piţa; Scenariul: Ioan Grigorescu, după romanul lui Panait Istrati;
Cu: Iulia Dumitru, Corneliu Ulici, Iulia Cîrstea, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu

Miercuri, 21 septembrie, ora 19.30: DOAR CU BULETINUL LA PARIS
Regia: Şerban Marinescu;
Scenariul: Şerban Marinescu, Denis Dinulescu;
Cu: Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Răzvan Vasilescu, Adrian Titieni

Proiecţiile vor avea loc în perioada 15 - 21 septembrie, cu începere de la ora 19.30,  în Piaţeta Centrului Civic. În cazul în care condiţiile meteorologice vor fi nefavorabile, proiecţiile vor avea loc la Sala de Spectacole a Casei de Cultură. Accesul publicului este gratuit, la toate proiecţiile.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii