Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:05 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe bătălia pentru funcția de procuror șef al României

ro

17 Mar, 2016 14:56 1067 Marime text
 
Ministerul Justiției a anunțat că patru procurori și-au depus, până ieri, candidatura pentru funcția de procuror general. Potrivit unui comunicat al MJ, cei care și-au depus candidatura pentru ocuparea funcției de procuror general al PÎCCJ sunt: Gheorghe Ivan - procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Andrea Schmith-Hăineală - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru al CSM, Augustin Lazăr - procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Codruț Olaru - adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

Candidații la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate și profesionalism.
 
Criteriile de integritate vizează obiectivitatea și imparțialitatea în exercitarea funcției, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor și influențelor de orice natură, respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea și onoarea profesiei, standarde etice ridicate și capacitate de decizie obiectivă, precum și absența oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiției sau de apărare a intereselor generale ale societății.
 
În privința profesionalismului, pe lângă condițiile prevăzute de lege (vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare și nicio sancțiune disciplinară primită în ultimii trei ani), candidații trebuie să dea dovadă de o serie de aptitudini specifice funcției. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune managerială, experiență profesională relevantă, capacitate decizională și asumarea răspunderii, capacitate de gestionare a situațiilor de criză, motivare și capacitate de relaționare și comunicare.

Ministerul Justiției a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu. Întrevederile acestora cu ministrul Justiției se vor desfășura potrivit calendarului anunțat atunci, adică între 18 și 22 martie sunt programate dialogurile cu ministrul, iar pe 23 martie propunerea va fi transmisă CSM pentru avizare. După încheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justiției va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis, până pe data de 22 aprilie.
 

"Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecție în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcție în Ministerul Public și îi asigur pe toți cei care prin rezultatele lor au dovedit integritate și imparțialitate, precum și un înalt nivel de profesionalism că vor avea șanse egale", a transmis atunci ministrul Justiției, Raluca Prună.

 
Amintim că Tiberiu Nițu a demisionat pe 3 martie. Demisia procurorului general a venit după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. După demisia lui Nițu, conducerea interimară a PÎCCJ a fost preluată de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii