Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Harriet Tubman va fi femeia „imprimată" pe bancnotă

ro

12 May, 2015 23:05 1604 Marime text
 
Harriet Tubman va fi prima femeie imprimată pe bancnota de 20 de dolari, scrie huffingtonpost.com, citat de B1 TV.

Opțiunile pentru figura de pe bancnota de 20 de dolari au fost cele patru femei importante din istoria Americii: Eleanor Roosvelt, Rosa Parks, Harriet Tubmansau Wilma Mankiller.

Primele trei femei au fost alese în urma votului a peste 256.000 de americani, ultima, Wilma Mankiller, lider Cherokee, a fost adăugată pentru puternicul sentiment al inițiatoarelor sondajului de a avea o indiancă între finaliste.

„Vreau să rămân în istorie drept o femeie liberă...pentru ca alete persoane să fie și ele, la rândul lor, libere”, declara Rosa Parks când lupta contra segregației rasiale din anii 50 din SUA.

Eleanor Roosvelt este faimoasă de două ori: Prima Doamnă cu cea mai lungă activitate din istorie, din 1933 până în 1945, și o activistă puternică pentru drepturile femeilor. Este celebră imaginea sa cu Declarația Universală a Drepturilor Omului în mână.

Harriet Tubman a luptat pentru libertatea afroamericanilor în timpul Războiului Civil din SUA, cu toate că fusese rănită, în adolescență, de cel care o ținea sclavă. 

Wilma Mankiller a fost prima femeie aleasă drept lider al unei nații indiene în timpurile moderne. A „domnit” 10 ani, între 1985 și 1995, și a inclus 300.000 de indieni Cherokee în programele de asistență sanitară sau educațională.


Sursa: B1 TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii