Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:25 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghindărești Tornada F3. Acum 14 ani. Imagini înspăimântătoare. Bărci luate pe sus. 3 minute a ținut

ro

28 Jun, 2016 02:29 3445 Marime text
 
În seara zilei de luni, 12 august 2002, zeci de case, biserica, şcoala şi grădiniţa din Ghindarești, au rămas fără acoperişuri în urmă vârtejului format la Făcăieni, care a ajuns şi în judeţul Constanţa.
 
Atât a ținut. Aproape trei minute. Oamenii au văzut cum un vârtej de praf, cu dimensiuni înspăimântătoare, s-a năpustit asupra localităţii. Specialiștii o apreciază ca fiind Tornadă F3.
Vârtejul cel mare, cum numai în filmele de la "Discovery" poți vedea, venea dinspre județul Ialomița, de la Făcăieni.
15 kilometri în linie dreaptă, peste Dunăre, spre Ghindărești. Martorii oculari spun că era înaltă de peste o sută de metri, la mijloc de peste 50-60 de metri, iar la pământ şi în zare de peste 120 de metri.
Nu avea o culoare anume. Era o amestecătură între alb, gri şi negru. Localnicii îmi spuneacu, că vârtejul aproape atingea norii negri, repezindu-se spre sat aproape concomitent cu aceştia.
 
Dezastrul
Ce a ieșit în calea vârtejului nu a scăpat: acoperişuri de pe case, de pe şcoală şi de pe grădiniţă. Nici acoperişul de pe cupola bisericii, veche de aproape un secol, nu a scăpat de urgie, fiind aruncat bucăţi. Aproape 30 de case au rămas doar cu porţiuni ale acoperişurilor, table, ţigle sau carton, toate fiind luate de vijelie. Câteva ţigle de pe clădirea sediului pimăriei, noi atunci, au fost zburate, iar prima casă din sat a fost complet dărâmată. Mai mulți copaci, de dimensiuni uriaşe, au fost smulşi din pământ cu rădăcini cu tot. Doi pomi, foarte groşi, au căzut paralel cu un bloc de locuinţe.
Bărcile pescarilor au fost duse în toate părţile, opt dintre acestea fiind luate pe sus şi purtate de vârtej mai mult de o sută de metri de locul unde fuseseră ancorate pe Dunăre. Forţă distructivă a tornadei a trecut prin centrul localităţii, cu un front de atac larg cam de două sute de metri, măturând totul în cale.
Unul din bătrânii satului, Şofron Zaharie, cu care discutam atunci, avea 60 de ani. Locuia acolo de când se știa dar așa ceva nu văzuse și nu auzise.
La Făcăieni a fost rău de tot
Acolo au fost trei morţi, zeci de răniţi, 33 de case distruse, 395 case avariate, și pădurea din partea de est a satului culcată la pământ sau smulsă. Viteza vântului spun specialiștii că avea circa 300 km pe oră, în vortex. Tornada a avut, spun specialiștii, un traseu de 74 de kilometri.
Ce este tornada
O tornadă sau un tornado (din spaniolă tornar = a se întoarce; tornear = răsucire), sau și trombă puternică, este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej de aer, fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde mai e numit și twister, potrivit wikipedia.
Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului; este însoțit de nori negri de furtună (cumulus și cumulonimbus). Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor, această definiție a lui Alfred Wegener (1917) fiind valabilă încă și azi.
Tornadele se măsoară în scara Fujita, de la 1 la 5.
Până acum s-a măsurat la tornada din Oklahoma la data de 3 mai 1999 la Bridge Creek, o intensitate de 496 ± 33 km/h, care pe scara Fujita corespunde gradului F-5.
Imagini: ZIUA de Constanta
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii