Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Lazăr 195 de ani de la moartea întemeietorului învăţământului românesc modern

ro

17 Sep, 2018 08:20 1877 Marime text

Format în spiritul Şcolii Ardelene, cu studii ştiinţifice şi filosofice solide la Viena, el a venit în Muntenia, ca un nou ''descălecător'', şi a înfiinţat în 1818, şcoala românească de la Sfântul Sava. A murit la 44 de ani, dar a înfăptuit o operă culturală de o importanţă decisivă pentru modernizarea învăţământului românesc, informeză AGERPRES.

Astăzi s-au împlinit 195 de la moartea acestuia.

Cărturarul şi pedagogul Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779 sau 9 ianuarie 1782, potrivit lucrării ''Dicţionarul General al Literaturii Române'' (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005), la Avrig, judeţul Sibiu.

Gheorghe Lazăr a predat matematica şi filosofia atât elevilor cât şi în cadrul unor prelegeri publice, când făcea educaţie culturală şi patriotică. A fost frecvent ajutat de Eufrosin Poteca, L. Erdeli, Petrache Poenaru şi, din 1819, de fostul său elev, Ion Heliade-Rădulescu. Sentimentele sale patriotice l-au apropiat de mişcarea revoluţionară de la 1821 şi de Tudor Vladimirescu, pe care l-a cunoscut prin episcopul Ilarion al Argeşului.

S-a întors bolnav în satul natal, Avrig, unde s-a stins din viaţă la 17 septembrie 1823. A fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig, în imediata vecinătate a casei natale.
Ideile lui s-au reflectat cel mai bine în discursuri, precum ''Cuvânt al lui G. Lazăr, la înscăunarea mitropolitului Dionisie'' (1819) sau în cel dedicat domnitorului Grigore Dimitrie Ghica la 30 iulie 1822.

Printre lucrările teologice şi moral-educative traduse de Gheorghe Lazăr din germană în perioada vieneză, astăzi pierdute, s-au aflat ''Învăţătura ortodoxă a arhiepiscopului Platon Levşin din Tver'', lucrarea lui J.H.Campe ''Învăţături morale ale lui Gottlieb Ehrenweich pentru băieţi'', precum şi povestiri populare şi romantice.

Gheorghe Lazăr a mai realizat la Viena şi la Sibiu, în 1815, o serie de manuale didactice - ''Compendiu de geografia Transilvaniei'' şi ''Gramatica româno-germană''. În 1822, a pregătit la Bucureşti, cursuri de matematică după Chr. Wolff şi după manuale germane, interesante pentru fixarea unei terminologii de specialitate incipiente.

Personalitate complexă, Gheorghe Lazăr şi-a împlinit vocaţia de ctitor al învăţământului românesc modern, fiind totodată autor de manuale didactice, inginer, orator, moralist şi scriitor. Din perspectiva acţiunilor sale, el se înscrie printre întemeietorii culturii române moderne.

Începând cu anul 2007, anual, la data de 5 iunie, ziua naşterii marelui pedagog Gheorghe Lazăr, se sărbătoreşte Ziua învăţătorului.

Sursă foto: AGERPRES








 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii