Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foşti manageri ai Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” Bucureşti, reţinuţi

ro

02 Jun, 2016 20:00 2131 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 2 iunie 2016, a inculpaţilor:
 
LAZĂR PETRUŢA, la data faptelor manager, ulterior director economic al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită
 
CIOCÂLTEU ALEXANDRU, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
 
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: în cursul anului 2008, în urma unei înţelegeri prealabile,  inculpata Lazăr Petruţa, în calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca după încheierea unui contract între Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” Bucureşti şi firma reprezentată de respectiva persoană, acesta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procent de 5 % din valoarea contractului.  
 
Ca urmare, începând cu luna ianuarie 2009 până în august 2010, inculpata Lazăr Petruţa a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 20.000 lei lunar, în total 480.000 lei pentru a facilita încheierea şi derularea contractului de mai sus (inclusiv efectuarea plăţilor către firma respectivă şi încheierea de acte adiţionale). În perioada primirii banilor cu titlu de mită, Lazăr Petruţa a ocupat funcţia de manager al spitalului şi ulterior pe cea de director financiar.
 
Ulterior, după înlocuirea lui Lazăr Petruţa din funcţia de manager al spitalului cu Ciocâlteu Alexandru, acesta din urmă, la rândul său, i-a pretins aceleiași persoane şi a primit, lunar, cu titlu de mită, suma de 40.000 lei, pentru derularea contractului anterior menţionat, inclusiv semnarea de acte adiţionale şi efectuarea plăţilor, în total 2.880.000 lei.
 
Banii au fost primiţi de către Ciocâlteu Alexandru din februarie 2011 (scăzând cele 6 luni în care banii au fost primiţi de inculpata Lazăr Petruţa) până în noiembrie 2013 inclusiv.
 
Inculpatul Ciocâlteu Alexandru i-a comunicat persoanei că o parte din suma de bani o va remite lui Lazăr Petruţa, aceasta ocupând în acel moment funcţia de director economic.
 
Astfel, în perioada 2011 – 2013, inculpata Lazăr Petruţa a primit de la inculpatul Ciocâlteu Alexandru diferite sume de bani, cunoscând că acestea provin de la persoana respectivă, inculpata semnând în acea perioadă documente care vizau relaţia contractuală a spitalului cu firma respectivă.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Inculpaţii Lazăr Petruţa şi Ciocâlteu Alexandru urmează a fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii