Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Focare de pestă porcină confirmate în apropierea rezervaţiei de mistreţi a omului de afaceri Ion Ţiriac

ro

18 Dec, 2018 18:54 1530 Marime text
Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate şi anunţate marţi de DSVSA Bihor, unul dintre ele la porcii mistreţi din fondul de vânătoare nr. 12 Fagu, satul şi comuna Balc, un domeniu învecinat cu rezervaţia de mistreţi a omului de afaceri Ion Ţiriac, informează Agerpres.ro

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a anunţat, într-un comunicat, că a primit cele două confirmări în baza analizelor făcute de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Africană a Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. 

Unul dintre cele două focare de boală a fost confirmat la porcii domestici din satul Şilindrru (comuna Şimian), iar celălalt la porcii mistreţi din fondul de vânătoare nr. 12 Fagu. 

Numărul total al focarelor declarate în Bihor a ajuns astfel la 48 în ce priveşte porcii domestici şi două la porcii mistreţi din fonduri cinegetice. 

"Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi şi ecarisaţi toţi porcii domestici bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia, respectiv toate carcasele de porc mistreţ care au fost vânate concomitent cu mistreţii bolnavi şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi de la cele sacrificate", se arată în comunicatul DSVSA. 


Conform procedurilor, specialiştii instituţiei "au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor şi zonelor de vânătoare afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate".

De asemenea, DSVSA asigură că proprietarii animalelor sacrificate vor primi despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată şi completată prin HG 484/2018.

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii