Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:36 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentul “Sărbătoarea Ashura în tradiţiile tătarilor dobrogeni” organizat la Constanța

ro

12 Oct, 2017 16:32 1295 Marime text
Sâmbătă, 14 octombrie 2017, de la ora 11.00 se va organiza la Universitatea “Ovidius” din Constanţa, Biblioteca Universitară, situată în B-dul Mamaia nr. 124, Amfiteatrul B1, evenimentul cu tema “Sărbătoarea Ashura în tradiţiile tătarilor dobrogeni”.  Sărbătoarea va fi organizată de cadrele didactice şi studenţii din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa şi este deschisă participării oricărui membru al etniei tătare din România.
 
Evenimentul va sublinia rolul acestei sărbători de a coagula toate resursele din cadrul comunităţii tătare în jurul ideii de unitate şi de împărtăşire a valorilor comune. Gazdele evenimentului sunt Prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, S. L. Dr. Sezgin Osman, Lect. univ. Dr. Denis Ibadula. La eveniment vor rosti alocuţiuni, Aziz Osman, imam al comunităţii musulmane din Bucureşti, Prof. Gafar Ekrem, Osman Negeat, fost Muftiu al Cultului Musulman, cadre didactice, scriitori şi membrii al comunităţii culturale şi academice tătare.
 
Prof. univ.Dr. Kemal Karpat, profesor emerit al Universităţii Madison-Wisconsin, SUA, va transmite un mesaj către membrii comunităţii tătare din România. De asemenea, dl. Rifat Ciubarov, Preşedintele Congresului Mondial al Tătarilor de Pretitundeni, va avea o intervenţie prin interermediul conexiunii internet. Participanţii vor avea posibilitatea de a schimbă opinii şi experienţe asupra modului în care legendă provenită din perioda profetului Noe se reflectă în tradiţiile comunităţilor de tătari din zona Dobrogei.
 
În acest an, sărbătoarea Ashura deschide un ciclu de evenimente care vor marca sărbătorirea a 100 de ani de la Declaraţia Marii Adunări Populare a Tătarilor Crimeeni care, la dată de 13 Decembrie 1917, la Bahcesaray, în Crimeea, au făcut publică Constituţia Republicii Populare Crimeene. Acest document constituie primul document din întreagă comunitate islamică de la acea dată, în care se enunţă principiile egalităţii în drepturi indiferent de sex, etnie sau religie, ale democraţiei  şi a libertăţii popoarelor la autoguvernare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii