Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanța. Spectacol organizat de UDTTMR (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

05 May, 2023 17:08 1505 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța organizează vineri, 5 mai 2023, ora 17.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, evenimentul „Ziua Limbii Tătare”. Sărbătoarea, instituită oficial prin Legea nr. 256/2010, este marcată an de an la data de 5 mai.

La eveniment participă și președintele Consiliului Județean Constanța Mihai Lupu, alături de Gelil Eserghep, președintele UDTTMR. 

Și anul acesta, organizatorii își propun ca evenimentul să reunească tineri din rândul comunității tătare, mesageri ai valorilor identitare, care, prin evoluțiile lor artistice, să pună în valoare frumusețea și bogăția limbii materne. Vor evolua, astfel, pe scenă, tineri care frecventează cursurile Școlii Comunitare din cadrul UDTTMR, care vor recita poezii în limba tătară. Programul artistic va fi completat de soliști și ansambluri de dansuri tradiționale ale UDTTMR.

Pentru toți participanții, organizatorii au pregătit premii și diplome, menite să recompenseze atât dedicarea tinerilor, cât și implicarea cadrelor didactice de limba tătară și a instructorilor de dansuri, care îi pregătesc săptămânal pe elevi, cultivându-le dragostea și respectul pentru graiul matern și pentru cultura tătară.

Spectacolul pregătit de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța este un cadou oferit tuturor etnicilor tătari, cu prilejul Zilei Limbii Tătare, dar și tuturor constănțenilor, indiferent de etnie, care împărtășesc același sentiment de respect pentru valorile identitare și care apreciază spiritul multiculturalității dobrogene.

Intrarea la spectacol este liberă!

UPDATE: 

În deschiderea evenimentului ia cuvantul Gelil Eserghep, președintele UDTTMR. 

La spectacol participă și Șenol Ali, subprefectul județului Constanța. 

„Vă felicit și vă transmit că suntem fericiți că putem împărtăși valorile dumneavoastră și trecutul marcat în literatură. Acum vreo 140 de ani, un poet, Alexei Mateevici a spus ca limba noastra este o comoara. “ - a precizat președintele CJ Constanța, Mihai Lupu. 

„Este un program susținut de către copiii noștri, cei care vin la Școala Comunitară de limbă tătară. Noi nu avem în spate o țară, dar avem relații foarte bune cu autoritățile locale și suntem sprijiniți din acest punct de vedere. Avem proiecte destul de mari care ne ajută să menținem tradițiile și obiceiurile împreunpă cu Primăria Constanța și cu Consiliul Județean Constanța. Dacă vom avea vreodată probleme cu prezervarea limbbii noastre, vina va fi numai a noastră“ - a precizat Gelil Eserghep, președintele UDTTMR. 


După discursurile in limba tătară a urmat un program artistic. 
 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii