Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:59 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este nevoie de o strategie națională și un program național pentru hepatite!

ro

27 Jul, 2016 19:56 992 Marime text
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităților elaborarea unei strategii naționale dedicată hepatitelor și a unui program național pentru hepatitele virale. Asociația mai solicită, potrivit unui comunicat, și accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru acești pacienți.
 
Potrivit comunicatului, cei de la APAH-RO spun că a fost lansat săptămâna trecută, la Giurgiu, o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor, care este pe 28 iulie. Campania, având sloganul ”Vrem o viață fără hepatită” urmărește ”să atragă atenția autorităților pentru a de implica activ în acțiuni care trebuie să aibă drept scop final combaterea hepatitelor virale până în anul 2030, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”.
 
Reprezentanții APAH-RO atrag atenția asupra faptului că ”accesul la investigații este încă destul de greoi pentru foarte multe persoane” și reafirmă necesitatea unui program național pentru hepatite.
 
”Necesitatea unui Program Național pentru Hepatite este o temă de actualitate pe care APAH-RO o susține încă din 2009. Hepatitele virale sunt boli infecțioase, fiind necesară depistarea acestora la timp pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a putea să li se asigure o monitorizare corespunzătoare acestor pacienți. În cazul hepatitelor virale cronice, accesul la investigații și monitorizare poate fi îngreunat de faptul că există pacienți fără posibilitatea de a avea o asigurare de sănătate, iar multe analize sunt destul de scumpe, chiar și pentru pacienții asigurați. În cazul terapiilor inovatoare, pentru mulți pacienți accesul la tratament este încă blocat pentru că acestea nu sunt decontate decât pentru un segment limitat, doar în faze foarte avansate ale bolii, când calitatea vieții pacienților este deja grav afectată”, a arătat, în comunicat, președintele APAH-RO, Marinela Debu.
 
APAH-RO solicită autorităților ”elaborarea unei Strategii Naționale dedicată Hepatitelor și a unui Program Național dedicat hepatitelor virale”, ”extinderea urgentă a accesului la noile terapii în Hepatită C către toți pacienții, dar în special pentru cei aflați în stadii foarte avansate și cu fibroză 2 și 3”, ”accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru pacienții amintiți, dar neasigurați” și ”posibilitatea introducerii markerilor virali în pachetul de bază de la medicul de familie”.
 
APAH-RO anunță că activitățile dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor se vor desfășura în următoarele locații: 27, 28 iulie - Alexandria (Piața centrală, intervalul orar 9,00 - 12,00); Iași (Parcul Copou, intervalul orar 15.00-19.00); 27 iulie - Cluj-Napoca; 28 iulie - București (Parcul IOR - intervalul orar 15,00-19,00), Brașov (Piața Sfatului, intervalul orar 15,00-19,00).
 
În cadrul acțiunilor organizate, trecătorii vor avea ocazia să afle ce gândește un pacient de la depistare până la tratament, prin intermediul mesajelor ce apar pe puzzle și să afle informații despre hepatitele virale și nonvirale cu ajutorul voluntarilor și a materialelor informative care vor fi împărțite.
 

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii