Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:24 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din județul Constanța nu vor fi liberi miercuri, de Ziua Educației

ro

03 Oct, 2016 13:44 22407 Marime text
Ministerul Educaţiei a anunţat că a decis ca pe data de 5 octombrie, când este sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei, cursurile să fie suspendate, însă elevii din județul Constanța nu vor fi liberi de Ziua Educației. 

Potrivit Ordinului Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice privind structura anului școlar 2016- 2017: Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie - Ziua internațională a educației (…), conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar”, au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanta.

Pentru clarificarea modului în care trebuie să se desfășoare sărbătorirea zilei de 5 Octombrie - Ziua Mondială a Profesorilor, S.L.S.Î.P. a transmis adrese tuturor liderilor, directorilor unităților de învățământ și Inspectoratului Școlar Județean Constanța, precizând prevederile legale care reglementează această sărbătoare. Iată textul documentului:
Ca urmare a numeroaselor sesizări primite și anul acesta din partea membrilor noștri de sindicat, în legătură cu derularea activităților din ziua de 5 Octombrie - Ziua Mondială a Profesorilor/Ziua Mondială a Educatorilor, vă reamintim faptul că:
• Deși pentru oamenii școlii este o zi cu o semnificație specială, această zi încă nu a fost declarată zi liberă;
• În conformitate cu prevederile art. 8 (1) și (2) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice sub nr. 1483/13.11.2014 și publicat în Monitorul Oficial partea a V-a din 26.11.2014: 
• (1) ,,Părțile convin să sărbătorească pe 5 Iunie – Ziua Învățătorului și pe 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice dedicate acestor evenimente.”. (2) ,,În perioada desfășurării acestor manifestări specifice nu se vor presta activitățile prevăzute în fișa postului a fiecărui salariat din învățământ.”
• De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 4 din O.M.E.C.Ș. nr. 4577 / 20.07.2016, privind structura anului școlar 2016-2017, cu modificările și completările ulterioare: 
• ,,Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, ziua de 5 Octombrie – Ziua Internațională a Educației, ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului și ziua de 1 Iunie – Ziua copilului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar.”
În aceste condiții, vă solicităm să întreprindeți toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor legale anterior citate. 
După cum am informat părțile interesate și în anii școlari anteriori, în conformitate cu prevederile art. 8 (3) din C.C.M.U.N.S.A.Î.P., programul special al zilei de 5 Octombrie 2016, precum și activitățile prin care se va sărbători această zi sunt stabilite în Comisia Paritară constituită la nivelul fiecărei unități / instituții de învățământ preuniversitar din județul Constanța (detalii în Anexa nr. 3 a Contractului Colectiv de Muncă). Acestea sunt precizarile facute de Sindicatul Liber din Învățământul Preuniversitar Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii