Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duminica Tuturor Sfinților. Ce este. Începe Postul de SânPetru. Ce trebuie dat de pomană. Ce nu trebuie făcut

ro

26 Jun, 2016 02:33 5800 Marime text
La Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinţilor) Înalt Prea sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji la biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din Constanța, cartierul Brătianu.

Ce este Duminica Tuturor Sfinților? Ortodoxia prăznuiește Duminica Tuturor Sfinților în prima duminică dupa Duminica Pogorârii Sfântului Duh.
Potrivit crestinortodox.ro prin aceasta se descoperă că rostul venirii Sfântului Duh în lume este sfințirea oamenilor.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că prin Pogorarea Duhului Sfânt se împlinește planul de mântuire al lui Dumnezeu Tatăl, realizat în Fiul Sau, pentru ca prin lucrarea Duhului Sfânt se dobândește înfierea, adică se premește harul spre a deveni fii duhovnicești, dupa har, ai lui Dumnezeu Tatăl, după cum Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Tatăl, după natură.
În acest an, Duminica Tuturor Sfinților, coincide cu Lăsatul Secului pentru Postul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, scrie alba24.ro. Cunoscut şi ca Postul Sâmpetrului, va dura în acest an doar două zile, pe 27 şi 28 iunie. De această perioadă sunt legate o serie de superstiții și tradiții interesante, unele dintre ele încă păstrate în anumite zone ale țării.

Tradiţii şi obiceiuri de Sânpetru
În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. Aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.
Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare. În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit.
Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia.
Acolo fiind stăpân peste cămările cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii, dar fierbe şi grindina, care se topeşte în bucăţele mici şi nu mai este atât de periculoasă.
Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.
În tradiţia populară, până în această zi nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.
Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.
Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .
Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
Acum, potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor.
Nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.
În această zi, este bine să împărţim mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, să le urăm să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi, pentru a gusta aceste daruri şi la anul.
După ce am dăruit aceste ofrande, mâncăm şi noi mere din recolta acestui an şimiere, după masa de prânz, apoi ne punem o dorinţă.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii