Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul transferurilor Constanteanul Sebastian Bodu a citit ziarul şi a dat lovitura de gratie lui Cristi Borcea, fratilor Becali si lui MM Stoica

ro

04 Mar, 2014 21:33 3323 Marime text

Fostul presedinte al Fiscului din 2005-2006, Sebastian Bodu, este cel care a declansat institutional procedurile penale care au condus la condamnarea de marti a celor 8 sefi din fotbal.
Prin 2006, presedintele de atunci al Agentiei Nationale Fiscale (ANAF) ajungea sperietoarea patronilor si managerilor din fotbalul romanesc, care invarteau milioane de dolari prin tranzactii internationale de jucatori. "Sa vina Bodu, sa vina Bodu!", scandau suporterii pe stadioane. Cei mai buni jucatori plecau in strainatate, patronii si impresarii se imbogateau, iar fanii inghetau in tribune.
La 8 ani de atunci, Bodu, ajuns intre timp europarlamentar, la final de mandat, isi aminteste ca din presa a aflat despre fraudele comise la transferurile unor jucatori romani. Jurnalistii de la Gazeta Sporturilor au prins atunci firul afacerilor de milioane de dolari, in care 8  patroni de cluburi, manageri si impresari faceau bisnita cu jucatori.
"A pornit de la sesizarile din presa ca transferul jucatorilor se facea la preturi subevaluate. Citeam presa, eram foarte atent la sesizarile din presa. Daca era una singura, poate ca n-o bagam in seama, dar, vazand ca sunt mai multe si situatia poate sa fie reala, am dat mai multa atentie. Atunci se spunea <<Domn'e, astia din fotbal sunt mari si tari , sunt zei si nimeni nu se poate atinge de ei. N-ai curaj!>>. Si am demarat o ancheta!", isi aminteste Bodu, contactat de HotNews.ro.
Fiscul a descins apoi la Fedaratia Romana de Fotbal, condusa atunci de acelasi Mircea Sandu, si la Liga Profesionista de Fotbal, pe vremea cand Dumitru Dragomir era presedinte. Garda Financiara a luat, cu forta, contractele jucatorilor transferati afara.
"Am strans informatii intai de la FRF si de la LPF, am luat toate contractele. Mai intai n-au vrut sa le dea, m-am dus cu Garda Financiara peste ei si le-am luat cu forta. Dupa care am inceput sa trimit cereri de schimb de informatii cu administratiile finantelor publice din tarile in care cluburile respective activau, in Germania, Ucraina, Italia, Spania. I-am sunat pe omologii mei si in final mi le-au dat, unii mai usor, altii mai greu, ca nu eram membri UE atunci", povesteste Sebastian Bodu.
Fiscul a sesizat ca in tara contractele declarate de cluburile romanesti care vindeau jucatorii erau mai mici decat cele pe care le aveau in gestiune cluburile straine, care cumparau.
"Am pus cap la cap cu informatiile din Romania si, comparand cele doua contracte, am vazut diferente uriase de sume si am sesizat DNA-ul. DNA-ul le-a luat de la noi, iar dupa ce am plecat de la ANAF ei au extins ancheta, avand si ei la indemana procedura de schimb de informatii", mai spune Bodu.
In acelasi an 2006, democrat-liberalul era demis de la conducerea ANAF, de premierul de atunci, liberalul Calin Popescu Tariceanu, dupa ce Bodu criticase public taxa de prima inmatriculare auto introdusa de Guvern.
In 2014, nici pe lista PDL de candidati, pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, Bodu nu mai are loc.
Curtea de Apel Bucuresti a anuntat, marti, decizia finala in "Dosarul Transferurilor". Astfel, George Copos (fost patron al Rapidului) a primit pedeapsa de 3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare.
Mihai Stoica (managerul general al Stelei) a fost condamnat la trei ani si sase luni cu executare. Nici Cristi Borcea (fost manager al lui Dinamo) nu a scapat de o pedeapsa cu executare: 6 ani si 4 luni. Alte decizii: impresarul Ioan "Giovani" Becali - 6 ani si patru luni cu executare, impresarul Victor Becali - 4 ani si 8 luni cu executare, Jean Padureanu (fostul presedinte al Gloriei Bistrita) - 2 ani si 4 luni cu executare, impresarul Gica Popescu - 3 ani si o luna cu executare, Gigi Netoiu (fost sef la Dinamo, actual deputat UNPR) - 3 ani si 4 luni cu executare.
sursa: hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii