Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA. Ofițer și agent de poliție, trimiși în judecată pentru luare de mită

ro

21 Feb, 2019 17:08 1531 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului RISTEA ADRIAN-OLIVER, la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată, și în stare de libertate, a inculpatului BOACĂ DORIN-GABRIEL, la data faptei agent de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver, în calitatea menționată mai sus, a pretins de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranșe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuțiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, în scopul eliminării concurenței omului de afaceri.

În scopul menționat mai sus, la data de 05 noiembrie 2018, ofițerul de poliție a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinși inițial.

Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârșitul anului 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver i-a solicitat martorului să îi dea informațiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute și implicit pentru a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii și întocmirea unui dosar penal deținătorului acesteia. Polițistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracțiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la șeful său ierarhic.

Omul de afaceri a fost de acord cu această variantă, iar în data de 10 ianuarie 2019, urmare a informațiilor transmise, inculpatul a oprit în trafic un autoturism ce transporta produse contrafăcute și a procedat la constatarea unei infracțiuni flagrante.

Ulterior, ofițerul de poliție i-a spus omului de afaceri să-i transmită șoferului căruia i s-a întocmit dosar penal că, pentru a-și rezolva “problema” trebuie să îi remită suma de 5.000 de euro. Deoarece, acesta din urmă nu putea să-i ofere decât 2.500 euro, după multe negocieri, inculpatul s-a mulțumit și cu această sumă, intrând în posesia ei la data de 22 ianuarie 2019.

La data de 28 ianuarie 2019, într-un context asemănător, inculpații Ristea Adrian-Oliver și Boacă Dorin-Gabriel au oprit un autoturism de la ocupanții căruia au pretins suma de 3.000 euro. În urma negocierilor purtate, inculpații a fost de acord să primească suma de 1.500 de euro.
În aceeași zi, prin intermediul aceluiași om de afaceri, cei doi polițiști au primit 1.000 euro din suma pretinsă inițial, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Restul de bani urma să le fie remis inculpaților în cursul aceleiași zile.
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurența sumelor de 2.500 euro și 3.800 lei asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de inculpatul Ristea Adrian-Oliver.

De asemenea, a mai fost dispusă măsura popririi asupra sumelor de bani datorate cu titlu de salariu de către M.A.I. - D.G.P.M.B. inculpatului Ristea Adrian-Oliver, până la concurența acelorași sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmit procurorii.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii