Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:14 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA extinde ancheta și dispune noi acuzații împotriva lui Remus Truică, Prințul Paul, un primar și un prefect

ro

03 Mar, 2016 12:32 1485 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Braşov au dispus extinderea anchetei şi faţă de fapte legate de retrocedarea nelegală a unei suprafeţe de 47 hectare de pădure situată în localitatea Snagov.
 
Concret, s-au dispus următoarele măsuri
 
1. punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
TRUICĂ REMUS, pentru comiterea infracţiunilor de:
-   complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,
-   spălare a banilor,
 
AL ROMÂNIEI PAUL PHILIPPE, pentru comiterea infracţiunii de:
-  complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,
 
2. reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 2 martie 2016, a inculpatului
CHIRIAC THEODOR, la data faptelor director tehnic în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, delegat în funcţia şef al Direcţie menţionate, pentru comiterea infracţiunilor de:
 - abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi
-  participaţie improprie la spălare a banilor
 
3.  luarea măsurii controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 2 martie 2016, față de inculpaţii
 
MUŞAT APOSTOL, la data faptelor primar al comunei Snagov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
JECU NICOLAE, la data faptelor prefect al judeţului Ilfov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,
DIMA NICULAE, la data faptelor secretar al Localităţii Snagov şi membru în comisia locală de fond funciar, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,
 
În ordonanțele procurorilor de reţinere, respectiv de luare a măsurii controlului judiciar, se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
Începând din anul 2006, în contextul în care formulase cereri sau intenționa să ceară restituirea unor terenuri situate în apropierea Capitalei, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracţional, o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului infracţional pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

În perioada septembrie noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere şi o revenire prin care inculpatul Al României Paul Philippe solicita restituirea a 47 ha pădure, teren situat în localitatea Snagov.
La data de 9 martie 2006, s-a întocmit procesul verbal al comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primăriei Snagov, care a constatat că inculpatul Al României Paul îndeplineşte condiţiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru 46,78 ha teren. Aceasta, deşi prin adresa din 24.02.2006, cât şi la data 10.03.2006, reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării, întrucât nu exista act de proprietate şi terenul revendicat nu se afla în anexa la Decretul 38/1948.

Din probatoriu a rezultat că, în realitate nu a avut loc o şedinţă a comisiei, ci la insistenţele secretarului localităţii, inculpatul Dima Niculae, un funcţionar a semnat anexa 37 (în care se menţionează persoana şi suprafaţa aprobată la retrocedare), care a fost înaintată apoi Comisiei judeţene pentru validare pentru 46,78 ha pădure. Atât procesul verbal, cât şi anexa 37 au fost semnate de primarul Muşat Apostol şi de secretarul Dima Niculae şi înainte spre validare comisiei judeţene constituite la nivelul Instituţiei Prefectului Ilfov.

La dosarul de restituire nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că inculpatul Al României Paul Philippe este persoană îndreptăţită, că antecesorul său a deţinut un titlu pe acel teren, suprafaţa de teren şi faptul că deţinea pădurea la momentul exproprierii.

Prin hotărârea nr. 1156 din 07.07.2006, comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a hotărât validarea anexei 37, recunoscându-i lui Al României Paul Philippe un drept de proprietate pentru 46,78 ha teren cu vegetaţie forestieră situat în localitatea Snagov.

 După emiterea hotărârii de validare, s-a acţionat apoi pentru punerea efectivă în posesie, demersuri în acest sens fiind făcute cu sprijinul primarului Muşat Apostol, iar pe de altă parte de inculpatul Truică Remus, care a apelat persoane din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, singura instituţie care putea dispune punerea în posesie.

Inculpatul Truică Remus a apelat la directorul tehnic al Direcţiei silvice, o cunoştinţă a sa, inculpatul Chiriac Theodor. Acesta din urmă a semnat, în numele şefului Direcţiei, o adresă prin care Direcţia Silvică a solicitat Ocolului Silvic să-l pună în posesie pe inculpatul Al României Paul.

Ulterior, la datele de 26.06.2007 şi 15.08.2007, inculpatul Al României Paul Philippe a fost pus in posesie cu suprafaţa totală de 46,78 hectare pădure în localitatea Snagov.

S-a stabilit că, prin doi intermediari, inculpatul Chiriac Theodor a disimulat folosul necuvenit, 1.000 mp teren forestier în zona Fundul Sacului, primit urmare a exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu, interpunându-i pe cei doi în transferul proprietăţii bunului. Ulterior, la solicitarea lui Chiriac Theodor, terenul a fost vândut , prin aceiaşi intermediari, iar preţul, 50.000 euro a fost încasat de Chiriac Theodor, deşi în act s-a menţionat 5.000 euro. În această modalitate Chiriac Theodor a intrat în posesia efectivă a mitei, determinând totodată pe cei implicaţi în această tranzacţie să disimuleze, fără vinovăţie, adevărata natură a provenienţei bunului.
 
Imediat după intrarea în posesie, deşi a avut cunoştinţă de decizia din anul 1941 a ÎCCJ (decizie care recunoştea dreptul de proprietate al Statului Român asupra terenului în defavoarea Regelui Carol al II-lea) inculpatul Jecu Nicolae, în calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate nr. 243/07.08.2007 – pentru 10 ha şi nr. 246/31.08.2007 – pentru 36,78 ha pe numele inculpatului Al României Paul Philippe.
 
Acțiunea abuzivă a inculpaţilor menţionaţi a avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma de 9.523.769 euro, care constituie în acelaşi timp şi folos necuvenit pentru Al României Paul Philippe, Truică Remus şi membrii grupului infracţional din care cel din urmă făcea parte.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 3 martie 2016, inculpatul CHIRIAC THEODOR urmează a fi prezentat la Curtea de Apel Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Sursa foto: romaniatv.net

Ti-a placut articolul?

Comentarii