Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:52 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Administratori de firme, reţinuţi pentru spălare de bani

ro

18 Jun, 2014 13:50 1786 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:
 Fiţ Ioan Radu, administrator al SC Power Distributioan SRL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituirea unui grup infracţional organizat;
- evaziune fiscală;
- spălare a banilor;
Paven  Sebastian Cosmin,  administrator al unei societăți comerciale,  în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracţional organizat în modalitatea aderării;
- complicitate la evaziune fiscală;
- complicitate la spălare a banilor;
Șişu Valentin Claudiu,  administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală;
- complicitate la spălare a banilor;
Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009-2012, inculpatul Fit Ioan Radu, administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. Timişoara, a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii, facturi fiscale emise în numele mai multor societăţi comerciale, reprezentând achiziţia unor servicii de promovare în valoare totală de 18.977.541 lei,  existând date şi indicii certe că aceste servicii ar fi fictive, în sensul că acestea nu ar fi fost prestate.
Există indicii rezonabile că societăţile emitente ale facturilor erau din categoria firmelor „fantomă”, în sensul că nu funcţionau la sediile declarate şi nu au raportat la organele fiscale activitate economică, fiind doar furnizoare de facturi fictive.
În urma înregistrării în contabilitate a acelor facturi false a fost creat un prejudiciu bugetului statului în cuantum de 6.534.125,46 lei, din care TVA în sumă de 3.662.998,69 lei şi impozit pe profit în sumă de 2.871.126,77 lei.
          Datele şi indiciile existente până în prezent relevă că,  în vederea realizării acestei activităţi infracţionale ilicite, Fiţ Ioan Radu a iniţiat şi condus un grup infracţional organizat la care a aderat ulterior, printre alții și Paven Sebastian Cosmin.
             După ce emiteau facturi fictive ce atestau operaţiuni comerciale nereale, cei trei restituiau sumele de bani primite cu titlu de plată aferentă acelor facturi lui Fiţ Ioan Radu, în numerar sau prin transfer bancar. Scopul acestei asocieri a fost acela de crea un circuit fictiv de documente şi un flux aparent de lichidităţi în numerar care să justifice, pe deoparte, diminuarea bazei impozabile (impozit pe profit şi TVA) a firmei administrate de Fiţ Ioan Radu, iar pe de altă parte să îi asigure justificarea provenienţei majorării patrimoniului personal şi a veniturilor pe care acesta le obţinuse.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză reiese că Fiț Ioan Radu a fost sprijinit în activitatea infracțională, printre alții şi de inculpatul Șișu Valentin Claudiu. Aceștia, în calitate de asociați sau administratori ai unor societăți comerciale, au acceptat propunerea lui Fiț Ioan Radu de a se implica în această activitate infracțională, respectiv de a emite facturi fiscale fictive către S.C. Power Distributions S.R.L., de a încasa prin bancă contravaloarea acestora și ulterior de a extrage sumele în numerar și a le  returna în numerar  numitului Fit Ioan Radu, în schimbul unui comision cuprins între 2%-5% din valoarea sumelor astfel tranzacționate.
Unele dintre persoanele menționate mai sus au strânse conexiuni fiind implicate în aceleași societăți comerciale sau derulând același fel de activitate, ori transmiţând între ele părţile sociale deţinute în acele societăţi comerciale.
O sumă de  5.148.734 lei, rezultată în urma săvârşirii infracţiunii  de evaziune fiscală, a fost transferată succesiv, în scopul ascunderii adevăratei provenienţe ilicite a acelor bani, prin mai multe conturi bancare ale lui Fiţ Ioan Radu şi ale altor persoane care l-au sprijinit în activitatea infracţională desfăşurată. Ulterior, acele sume de bani au revenit în patrimoniul lui Fiţ Ioan Radu.
 
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Tribunalului Timiș, în vederea arestării preventive.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și cu privire la alte persoane.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și din partea lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Timiș.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii