Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:52 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Captură impresionantă de droguri DIICOT a dat lovitura, după patru ani de filaj

ro

29 Jul, 2015 14:03 1379 Marime text
 
Procurorii DIICOT din Bucureşti au prezentat, astăzi, cele 333 de kilograme de heroină găsite în urmă cu o zi într-un TIR, care încerca să iasă din ţară prin Vama Petea din judeţul Satu Mare.  Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că aceasta este cea mai mare captură de heroină pe teritoriul României după 1990, precedenta fiind din 2005, când au fost găsite 256 kg.
Drogurile erau ambalate în pachete şi transportate într-un TIR, în rezervoare speciale din tablă, acoperite cu foaie de plumb, pentru a nu fi detectate. Puritatea heroinei este de 62-65%, valoarea de piaţă angro fiind de 8 milioane euro, iar după vânzare valoarea drogurilor ajungea la 40 milioane euro. Pachetele cu droguri erau îmbibate cu boia de ardei iute şi piper, pentru a nu fi descoperite de câinii anti-drog. Horodniceanu a mai spus că gruparea era formată din traficanţi români şi turci, 11 persoane fiind audiate în acest caz, iar patru au fost reţinute şi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Operaţiunea de prindere a traficanţilor a avut numele de cod "Green Arrow", iar ţara de origine a drogurilor era Afganistanul. Primele informaţii despre acest transport de droguri au apărut în urmă cu patru ani, reţeaua fiind supravegheată din 2011. Drogurile au fost aduse pe ruta Afganistan - Azerbaidjan - Georgia - Armenia, apoi transportate pe Marea Neagră în Ucraina, iar de aici în România, având ca destinaţie Olanda şi ţări din Europa de Vest.
DIICOT a remis presei un comunicat în care arată: „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada aprilie 2014 – iulie 2015, inculpaţii Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni privind traficul intern şi internaţional de droguri de mare risc (heroină).
Ca mod de operare s-a reţinut că inculpaţii au efectuat transporturi de droguri pe mai multe rute, din Ucraina şi Turcia spre Europa de Vest, cu tranzitarea României, sub paravanul unor societăţi comerciale ce deţin autocamioane înmatriculate în România şi în care erau amenajate lăcaşuri speciale pentru disimularea drogurilor.
 
    Din probele administrate în cauză au rezultat date că inculpaţii au procurat cantitatea de aproximativ 333 kg heroină din Ucraina, pe care au disimulat-o în rezervoarele a două autotrenuri intenţionând să transporte drogurile spre Vestul Europei, cu tranzitarea României.
    Astfel, s-a stabilit că cele două autotrenuri în cauză au ieşit din România prin PTF Siret la data de 17.07.2015 cu destinaţia  Ucraina, conduse de către inculpaţii Săman George-Solomon, şi respectiv Sincar Huseyn (cetăţean turc).
 
   De asemenea, inculpaţii Yigit Hakan şi Saman Gerge-Solomon, au recrutat doi şoferi pentru a transporta drogurile.

    La indicaţiile inculpaţilor Yigit Hakan şi Săman George-Solomon, cei doi şoferi s-au deplasat în Ucraina de unde au preluat cele două autrenuri şi le-au introdus în România, după cum urmează:
 
    La data de 24.07.2015  autotrenul condus de către suspectul G.M a intrat în România prin PTF Siret şi ulterior s-a deplasat pe teritoriul României până la PTF Petea unde, la data de 28.07.2015, cu ocazia percheziţiei efectuate asupra vehiculului au fost descoperite pachete de heroină disimulate în rezervorul autotrenului.
 
     La data de 27.07.2015 autotrenul condus de către suspectul D. I. a intrat în România prin PTF Siret şi ulterior s-a deplasat pe teritoriul României până în Bistriţa, jud. Bistriţa Năsăud  unde, la data de 28.07.2015, cu ocazia percheziţiei efectuate asupra vehiculului au fost descoperite pachete de heroină disimulate în rezervorul  capului tractor.
 
    Potrivit raportului preliminar  de constatare tehnico-ştiinţifică a rezultat  că din cele două autotrenuri a fost găsită şi ridicată cantitatea totală de 333 kilograme heroină.
 
    Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ  40.000.000 de euro.
 
    Cu ocazia  perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza municipiului Râmnicu -Vâlcea, au fost identificate și ridicate 2 autoturisme de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri precum şi suma de 136.000 de euro.
 
    Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus  reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi  Sincar Huseyin urmând să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.
 
    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații şi Direcţia Operaţiuni Speciale.
 
    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
 
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii