Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Evaziune fiscală DGAF sesizează DNA în legătură cu Euroviapo SA şi Murfatlar SA

ro

27 Apr, 2015 13:22 3434 Marime text
ANAF acuză companiile Murfatlar România SA, Euroavipo SA şi alte firme de evaziune fiscală care ar fi dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 700 de milioane de lei, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.
 
Controlul Fiscului a urmărit activitatea firmelor din ultimii patru ani. Potrivit surselor citate, ANAF acuză că evaziunea s-ar fi realizat prin neplata taxelor şi impozitelor, nerespectarea regimului de antrepozitare fiscală şi prin simularea insolvenţei pe seama creanţelor create artificial în interiorul grupului. Controlul realizat de Direcţia de Integritate din ANAF a dus şi la prinderea unor inspectori ai Fiscului care ar fi sprijinit companiile menţionate.
 
Astfel, mai mulţi angajaţi ai ANAF ar fi comis infracţiuni de abuz.
 
Prejudiciul total estimat de Fisc este de circa 160 milioane de euro, cea mai mare parte fiind atribuită firmei Euroavipo SA (peste 600 milioane de lei).
 
Controlul Fiscului a început în toamna anului 2014 şi a acoperit activitatea firmelor din grupul Euroavipo în ultimii patru ani. ANAF a depus în luna aprilie 2015 două sesizări la DNA în legătură cu cele două firme.
 
Grupul Euroavipo, din care face parte şi Murfatlar România SA, controlează peste 25% din piaţă internă a băuturilor alcoolice. Printre brandurile deţinute de grup se numără Unirea, Sankt Petersburg, Amador, Hanul Ars, Palincă de Buzău.
 
Firma SC Euroavipo SA este în acest moment în reorganizare judiciară, în urmă intrării în insolvenţă. Acţionarul majoritar este GARLAND INDUSTRIES LIMITED, un off-shore din Insulele Virgine, cu 72% din acţiuni. Ceilalţi acţionari semnificativi sunt Emanuel Dobronăuţeanu, Ion Dobronăuţeanu şi Maria Ivănescu.
 
Firma SC Murfatlar România SA este, la rândul sau, în insolvenţă. Cel mai important acţionar este Euroavipo SA (cu 41,9% din acţiuni).
 
Cele două firme fac parte din grupul de firme înfiinţat şi controlat de fraţii Emanuel, Corneliu şi Ion Dobronăuţeanu.

UPDATE ora 13.50


Contactaţi de reporterii cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au declarat că nu pot face declaraţii sau comentarii pe marginea unui dosar care a fost înaintat DNA şi că trebuie lăsată justiţia să se pronunţe. Până la această oră, reprezentanţii Murfatlar România SA nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere, însă acesta va fi publicat imediat cum îl vom avea.

Murfatlar România SA

 
Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, Murfatlar România SA a fost înfiinţată pe 15 octombrie 2002. Firma are sediul social în oraşul Murfatlar, judeţul Constanţa. Asociaţi persoane juridice în societate sunt SC Euroavipo SA, Vitivinicola Basarabi SA şi SC Euro Trade Invest SA. SC Euroavipo şi SC Euro Trade Invest au sediul social la Poşta Câlnău, judeţul Buzău. În ceea ce priveşte Vitivinicola Basarabi SA, societate are sediul în Basarabi, judeţul Constanţa.
Aşa cum se menţionează pe site-ul Registrului Comerţului, firma este în insolvenţă, Gheorghe Cosmin Popescu fiind administrator special, iar FAIR & FULL INSOLVENCY CONSULTING IPURL, administrator judiciar. Conform site-ului ffic.ro, FAIR & FULL INSOLVENCY CONSULTING „este o societate al cărei obiect de activitate este reorganizarea şi lichidarea judiciară, în baza Legii nr. 85/2006”, „membru al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţa din România şi al Asociaţiei Europene a Practicienilor în Insolvenţă - INSOL Europe”.
Domeniul de activitate al Murfatlar România SA este comerţul cu ridicata al băuturilor. În fişa de la Registrul Comerţului a firmei este făcută şi următoarea menţiune: „sechestru părţi sociale/acţiuni”.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii