Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:08 01 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţi UDMR cer Guvernului să modifice articolele declarate neconstituţionale din Codul Penal

ro

28 Jun, 2015 13:01 734 Marime text
Deputaţii UDMR Marton Arpad şi Seres Deneş propun, printr-un proiect, ca Ministerul Justiţiei să modifice în termen de 10 zile actele normative declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională, iar hotărârile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii să fie nule de drept. Iniţiatorii au arătat că mai multe articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală au fost declarate neconstituţionale şi nu au fost modificate nici până în prezent, deşi cele 45 de zile prevăzute de lege pentru modificare ”au trecut de mult”.
În expunerea de motive, cei doi deputați au arătat că „Guvernul nu a depus în foarte multe cazuri propuneri legislative de modificare a acestor articole, iar dacă parlamentarii încearcă, prin iniţiative proprii să modifice articolele respective, aceste iniţiative sunt dezavuate public atât de către societatea civilă, cât şi de către reprezentanţii justiţiei: Ministerul Justiţiei, ICCJ, CSM. Mai grav este că Ministerul Justiţiei în loc să depună proiectele de modificare sau să colaboreze cu Parlamentul, dând aviz favorabil acestor iniţiative cu sugestii de modificare pe care le consideră utile, propune Guvernului un punct de vedere de nesusţinere”. Arpad și Deșeș consideră că sunt situaţii în care instanţele se comportă ca şi cum nu ar exista aceste decizii de neconstituţionalitate ale Curţii.
Prin proiectul depus, deputaţii UDMR doresc urgentarea activităţii guvernamentale şi legislative pentru ca termenul de 45 de zile de modificare a prevederilor neconstituţionale, prevăzut de lege, să fie respectat, dar şi nulitatea absolută a deciziilor instanţelor care au fost luate prin desconsiderarea deciziilor de neconstituţionalitate ale Curţii astfel încât cetăţenii să fie protejaţi de posibile neglijenţe şi abuzuri ale unor magistraţi. Proiectul a fost depus în 24 iunie şi se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii