Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:32 13 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deciziile bulversante din educație au revoltat reprezentanții părinților

ro

24 Mar, 2021 09:31 1726 Marime text

 
  • Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale 2021 ar urma să aibă loc după examenele de Bacalaureat
  • Vacanța de primăvară ar putea ajunge să dureze o lună
  • Semestrul al doilea s-ar putea încheia la 2 iulie
 
Ieri au făcut înconjurul rețelelor de socializare câteva vești care pur și simplu au dat peste cap tot aparatul implicat în sistemul educațional românesc, de la directori, profesori, părinți, dar mai ales elevi.
Posibila mutare a calendarului de desfășurare a Evaluării Naționale 2021, care ar urma să aibă loc după examenele de Bacalaureat, vacanța de primăvară ar putea ajunge să dureze o lună, iar semestrul al doilea s-ar putea încheia la 2 iulie au provocat reacția părinților.

„Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social, conform art. 80 din Legea Educației Naționale.
 
Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi, care vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2021, generație care a fost văduvită de-a lungul celor nouă ani de studiu de manuale școlare, de o curriculă predată conform cerințelor Institutului de Științe ale Educației. Această generație a fost grav afectată de actualul context pandemic, cumulând în clasa a VII-a și a VIII-a peste 6 luni de învățământ exclusiv online.
 
 Această decizie luată “pe genunchi” arată o cruntă lipsă de viziune asupra interesului național, asupra aplicării principiilor calității în educație. Din păcate, cei care vor suporta șocul sunt chiar beneficiarii direcți ai educației, menționați expres de lege.
 
Plecând de la premisa că există o explicație a deciziilor luate într-un interval atât de scurt, considerăm că necomunicarea publică a informațiilor și lipsa dialogului social, care ar putea susține decizia, arată lipsa de transparență decizională, reprezintă o încălcare flagrantă a principului transparenței prevăzut in art. 3 lit. m) din LEN.
 
Faptul că Ministerul Educației își permite să-și asume această decizie, chiar și la nivel politic, nu trebuie să afecteze o generație de elevi, afectată deja de măsurile de până in acest moment.
 
O vacanță de primăvară, prelungită în mod forțat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creșterea dimensiunii lacunelor competențelor nedobândite.
 
Decalarea acestor date reprezintă un factor în plus de accentuare a stresului elevilor. Programarea tradițională a examenelor în luna iunie a avut în vedere și disconfortul termic, care ar putea afecta echilibrul psihic și fizic al elevilor.
 
De asemenea, nu înțelegem de ce această măsură vizează doar Evaluarea Națională, în timp ce calendarul Bacalaureatului a rămas nemodificat
  
Domnule ministru, onorați guvernanți, considerați că vă veți putea uita în ochii copiilor care vor avea de susținut examenele naționale, purtând masca, în luna lui Cuptor?
 
Vă solicităm să reveniți asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale și să respectați OMEC 5455/31.08.2020. În cazul în care nu veți da curs solicitării noastre, FNAP își rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării și susținerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor.”

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii