Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:22 17 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Motreanu, urmărit penal pentru folosirea influenței și spălarea banilor

ro

02 Jul, 2015 11:26 649 Marime text
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat, astăzi, că vicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu, este urmărit penal de procurorii DNA pentru folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit și spălarea banilor.

Motreanu este cercetat în dosarul în care este urmărit penal George Scutaru, fost consilier prezidențial, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
Potrivit DNA, în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală - denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.
În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.
 
Oficial de la DNA:
 
 
În completarea comunicatului nr. 668/VIII/3 din 3 aprilie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de MOTREANU DAN ȘTEFAN, deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (la data faptelor și în prezent) în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
 
-           folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit
-           spălarea banilor
 
             În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.
 
Din banii primiți, aproximativ 700.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (inculpat în prezenta cauză) suma de 170.000 euro, iar suma de 250.000 euro i-a fost remisă lui Motreanu Dan Ștefan, ambele sume fiind date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menţionate.
            Există date că proveniența și modul în care s-au obținut banii erau cunoscute exact de cei doi beneficiari ai sumelor de bani.
 
Suspectului MOTREANU DAN ȘTEFAN i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
În dosar se efectuează acte de urmărire penale şi faţă de  alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie

sursa foto: enational.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii