Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cutremur cu magnitudinea 5,3 în Coreea de Nord. Phenianul confirmă că a efectuat un nou test nuclear

ro

09 Sep, 2016 07:05 3938 Marime text
Este "foarte probabil" că Phenianul a procedat la al cincilea test nuclear, a afirmat astăzi o sursă din cadrul guvernului sud-coreean pentru agenția Yonhap, scrie AFP.

Această afirmație a fost făcută după ce un seism cu magnitudinea 5,3 a fost detectat de institutul american de geologie (USGS) în apropierea sitului nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri.

Cutremurul detectat în Coreea de Nord este o "posibilă explozie" care a avut loc vineri în jurul orelor 00.30 GMT, a transmis USGS, precizând că nu poate stabili dacă a fost o explozie nucleară.

"Posibilă explozie, situată în locul în care Coreea de Nord a declanșat în trecut explozii nucleare", a informat USGS, subliniind că explozia a avut loc la suprafață, și nu la adâncime. "Dacă într-adevăr a fost o explozie, nu putem stabili despre ce fel de explozie este vorba, nucleară sau de altă natură", a mai informat institutul american.

Sursa guvernamentală de la Seul a adăugat că "este foarte probabil să fie vorba despre un test nuclear, ținând cont de localizare și de magnitudinea cutremurului", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului.

Armata sud-coreeană, a indicat că analizează natura seismului.

Un analist american de la Middlebury Institute of International Studies a declarat pentru Reuters că a fost un test nuclear, al cincilea începând din ianuarie, cu o putere de 20 până la 30 de kilotone.

UPDATE

Autoritățile de la Phenian au confirmat în acestă dimineață temerile armatei de la Seul, din Coreea de Sud. Coreea de Nord a dus la îndeplinire, cu succes, susțin subordonații lui Kim Jong-Un al cincilea test nuclear. 

Este vorba despre "cel mai puternic test de acest gen de până acum", a estimat în aceeași astăzi Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de agenția Yonhap.

"Credem că Nordul a efectuat astăzi un test nuclear", a declarat un responsabil al Ministerului Apărării pentru agenția de presă sud-coreeană, citată de AFP.

Seulul consideră că "explozia a avut o intensitate de aproximativ 10 kilotone, fiind cea mai puternică efectuată de Coreea de Nord pentru moment", a adăugat el.

Acest anunț survine după ce un puternic seism a fost detectat foarte aproape de locul testelor nucleare nord-coreene, în nord-estul țării.

Cel de-al treilea test nuclear nord-coreean, întreprins în februarie 2013, era considerat până acum cel mai puternic, degajând o energie estimată între șase și nouă kilotone.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii