Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:25 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Constituţională a decis că preşedintele Klaus Iohannis a avut dreptate. Aleşii nu pot face afaceri

ro

06 Mar, 2018 15:39 1003 Marime text
Curtea Constituţională a României a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la modificările aduse unei legi, potrivit căreia parlamentarii, miniştrii, edilii, prefecţii şi şefii consiliilor judeţene puteau avea calitatea de comerciant persoană fizică. Concret, după ce CCR a admis sesizarea şefului statului,  aleşii nu pot face afaceri personale, informează Realitatea.net. 
 
Pe 18 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003.
 
Pe 7 februarie, CCR a amânat pentru data de 6 martie luarea unei decizii în acest caz.
 
Legea transmisă la promulgare pe 30 decembrie are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 161/2003 în sensul eliminării incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean cu calitatea de comerciant persoană fizică.
 
Preşedintele Iohannis invoca motive de neconstituţionalitate extrinsecă. Astfel, el afirma că prin articolul unic pct. 1 din legea dedusă controlului de constituţionalitate se abrogă dispoziţiile art. 82 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 161/2003, ce instituie incompatibilitatea între calitatea de deputat şi senator şi calitatea de comerciant persoană fizică, conform Agerpres.
 
Şeful statului sublinia că, având în vedere că se reglementează într-o materie ce ţine de statutul deputaţilor şi al senatorilor, această prevedere ar fi trebuit adoptată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. El indica faptul că legea a fost respinsă de Senat, iar apoi a fost adoptată de Camera Deputaţilor, precizând că astfel a fost încălcată Legea fundamentală.
 
În ceea ce priveşte incompatibilitatea funcţiei de primar, viceprimar, primar general, viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean cu anumite funcţii private, Iohannis arată că în jurisprudenţa constituţională s-a stabilit că aceasta nu este o condiţie de eligibilitate, iar înlăturarea ei depinde de voinţa celui ales, care poate opta pentru una dintre cele două calităţi incompatibile.
 
Astfel, el susţine că nu se poate îndeplini o funcţie publică ce obligă la transparenţa modului de utilizare şi administrare a fondurilor publice, dacă în acelaşi timp o persoană este angrenată şi în mediul de afaceri, întrucât cumularea celor două funcţii ar putea duce la afectarea intereselor generale ale comunităţii şi a principiilor care stau la baza statului de drept.

Sursa:  Realitatea.net. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii