Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:10 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Csibi Barna, trimis în judecată!

ro

02 Dec, 2015 16:23 556 Marime text
Vi-l mai amintiţi pe Csibi Barna? Este cel care care l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu. Ei bine, Barna a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc pentru săvârşirea infracţiunii de confecţionare, punere în circulaţie sau deţinere în vederea punerii în circulaţie de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe.
Parchetul General a anunţat, într-un comunicat, că la data de 7 iunie 2014, pe raza municipiului Miercurea-Ciuc, Csibi Barna, în calitate de administrator al SC H.S. SRL Miercurea Ciuc, a expus spre vânzare mai multe tricouri conţinând însemne (simboluri) de natură a promova idei şi concepţii xenofobe, precum şi naţionalismul extremist, respectiv 11 tricouri cu harta Ungariei Mari (dinainte de anul 1918) având inscripţionat mesajul "Jobbik, mişcarea pentru Ungaria" (JOBBIK, MAGYARORSZAGERT MOZGALOM); 3 tricouri cu harta Ungariei Mari şi un vultur având inscripţionat mesajul în limba maghiară "Pământul maghiar nu este de vânzare" (A MAGYAR FOLD NEM ELADO); 6 tricouri având pe partea din faţă harta Ungariei Mari şi un vultur, având inscripţionat mesajul în limba maghiară "Dreptate pentru Ungaria" (IGAZSAGOT MAGYARSZAGNOK! JUSTICE FOR HUNGARY!), iar pe partea din spate mesajul "Era maghiar şi va fi maghiar 100%" (MAGYAR VOLT ES MAGYAR LESZ 100%).
De asemenea, el a pus în vânzare patru tricouri cu harta Ungariei Mari şi un vultur având inscripţionat pe faţă mesajul în limba maghiară "Nu renunţăm niciodată" (ADJUK FEL SOHA), iar pe spate harta Ungariei Mari având inscripţionat un citat în limba maghiară aparţinând criminalului de război Wass Albert - "Nu trebuie să ne întoarcem ca străini acolo unde cândva eram acasă" (NEM SZABAT IDEGENKENT VISSZA-TERNUNK ODA, AHOL VALAMIKOR OTTHON VOLTUNK./WASS ALBERT); trei tricouri având pe partea din faţă harta Ungariei Mari, steagul Ungariei şi un vultur având inscripţionat mesajul în limba maghiară "Restituiţi-mi munţii", iar pe partea din spate acelaşi mesaj (ADJATOK VISZA HEGYEIMET).
Anchetatorii susţin că inscripţionarea textelor, alăturată imaginii reprezentând harta "Ungariei Mari", constituie însemne (simboluri) care incită la xenofobie prin faptul că aduc atingere prevederilor art. 1 din Constituţia României privind caracterul unitar şi indivizibil al statului şi au scopul de a propaga idei revanşarde, revizioniste, iar promovarea acestor idei ar putea reînvia la etnicii români sau maghiari sentimentele naţionalist - extremiste sau xenofobe din aceea perioadă istorică.
"Mesajul transmis de aceste articole reprezintă un îndemn, o incitare la revizuirea graniţelor statului român, de negare a suveranităţii României, care este de natură a instiga la xenofobie şi de a promova idei xenofobe şi naţionalismul extremist în rândul etnicilor maghiari sau români al cărui caracter rezultă şi pe baza punctului de vedere al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în care se concluzionează că s-a depăşit limita libertăţii de exprimare şi s-a apreciat că toate mesajele (însemnele) inscripţionate pe tricouri conţin elemente de natură a instiga la ură, discriminare sau xenofobie, precum şi naţionalismul extremist", mai spun procurorii.

Acum trei ani, acelaşi Csibi Barna participa la un miting organizat la Sfântu Gheorghe de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, unde manifestanţii afişaseră o pancartă cu „La revedere, România!”.

Se ştie că maghiarii din România vor autonomie, vor federalizare, se folosesc de şantaj politic şi extremism, îşi ghidează comportamentul electoral exclusiv pe criterii etnice. Mai mult, ei încearcă să transforme Ţinutul Secuiesc într-un nou Kosovo. De ce este oare greu de înţeles că niciun român nu îşi doreşte un stat în stat. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii