Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 5. „Rămânem în continuare cu problema construirii pe spaţiile verzi“ Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, vizitează plajele recent reabilitate din Constanţa (galerie foto+video)

ro

18 Mar, 2016 12:42 3400 Marime text
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, efectuează, în aceste momente, o vizită de lucru în municipiul Constanţa. Agenda include o deplasare în teren, la obiectivele recent finalizate prin proiectul de reducere a eroziunii costiere.

Scopul deplasării este de a constata în ce măsură plajele recent reabilitate sunt pregătite pentru sezonul estival 2016. 

UPDATE 5, ora 14.04

„Am venit aici să văd această lucrare şi să folosesc această deplasare pentru a avea întâlniri cu autorităţile oficiale. Ieri, am stabilit cu CJC, prefectul şi domnul primar, iar astăzi am avut întâlniri cu cei din instituţiile de mediu. Rămânem în continuare cu problema construirii pe spaţiile verzi pe care i-am semnalat-o domnului primar“, a mai adăugat Cristiana Paşca Palmer.


UPDATE 4, ora 13.58

„Sunt complet impresionată. E o realizare remarcabilă. Nu doar că s-au refăcut plajele, dar s-au extins cu aproape 100 m. La Tomis Nord plaja este nouă. Este una dintre marile lucrări de infrastructură terminate în România în doi ani. Mai departe continuăm cu faza a doua pe care mi-o doresc foarte tare, însemnând 240 de milioane de euro deja alocaţi pe programul mare. Urmează raportul de mediu, şi sperăm ca în acest an, în timoul mandatului meu, să finalizăm şi această licitaţie. Cred că toţi românii şi străinii vor fi plăcut surprinşi că avem o plajă atât de mare. În această perioadă urmează să se facă lucrări de amenjare a plajelor, iar până la 15 aprilie să fie predată operatorilor economici care au obligaţia pe perioada verii să asigure curăţenia“, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

UPDATE 3, ora 13.46

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a ajuns în aceste momente pe plaja Modern din municipiul Constanţa. Cristiana Paşca Palmer a admirat Vila Şuţu, despre care a spus că are o arhitectură superbă şi care ar trebui reabilitată.

UPDATE 2, ora 13.17

„Sunt impresionată! Pot să vă dau câteva date specifice. În această locaţie plaja s-a extins cu peste 100 de metri. Per total, în cele cinci locaţii, teritoriul României a crescut cu 42 de hectare. Este un proiect foarte complex, a costat aproape 170 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene, a început în 2013 şi s-a finalizat în 2015. Cred că este unul dintre puţinele proiecte de infrastructură mare care s-a finalizat în România în doar doi ani. Aici am fost însoţită de specialiştii Ministerului Mediului şi de către cei de la Apa Dobrogea Litoral care sunt beneficiarii şi managerii acestui proiect şi care mi-au explicat datele tehnice. Această nisipare s-a făcut de la peste 200 de metri în larg. Peste trei milioane jumătate de metri cub de nisip au fost duşi. S-au făcut lucrări de refacere a digurilor. Sunt realmente impresionată!“, a declarat Cristiana Paşca Palmer.


UPDATE 1, ora 13.05

„Lucrările au debutat în vara anului 2013 după o analiză în ceea ce priveşte partea de proiectare care a durat foarte mult. Urmând ca într-un timp foarte scurt să se pună în practică tot ceea ce s-a proiectat. Sperăm să putem să ne bucurăm de ele. Să facem o urmărire corespunzătoare a lor şi să le întreţinem pentru că aşa cum le întreţinem, aşa păstrăm în timp. Proiectul nostru vizează cinci amplasamente“, a precizat directorul tehnic al departamentului Dezvoltare - Investiţii din cadrul ABADL, Stelică Hagi. 

Ministrul Mediului a întrebat: „Pentru cât timp avem asigurat aici stabilitatea plajelor şi reducerea eroziunii?“
 
„În proiectul tehnic s-a solicitat prin caietul de sarcini ca în următorii 50 de ani să nu existe aport de nisip suplimentar în ceea ce înseamnă conservarea liniei ţărmului pe parametri proiectanţi. Asta înseamnă că în acest interval de vreme, evoluţia liniei ţărmului va trebui să se încadreze între anumite limite stabilite încă de la început în funcţie de gradul de furtună acceptat şi gradul de asigurare al valurilor ce se vor propaga şi se vor sparge de ţărm“, a răspuns directorul tehnic al departamentului Dezvoltare - Investiţii din cadrul ABADL.
 
„S-a intervenit şi asupra digurilor?“, a mai întrebat Cristiana Paşca Palmer.
 
„Sigur că da! Modelarea morfologică a linei ţărmului asta a arătat în primul rând: modul de dispunere a structurilor de reţinere a nisipului. În următorii 50 de ani nu vom avea nevoie de aport de nisip suplimentar“, a explicat Stelică Hagi.
 
„Cu cât am extins teritoriul României?“, a mai întrebat ministrul Mediului
 
„Potrivit primelor noastre măsurători credem că avem 42 ha plajă nou creată ceea ce ne bucură pe toţi pentru că este un lucru important“, a răspuns Stelică Hagi.
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii