Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:24 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controlul asupra unor rachete a fost preluat temporar de hackeri

ro

08 Jul, 2015 13:22 925 Marime text
Controlul unor sisteme de rachete de tip Patriot aparţinând Germaniei - staţionate la frontiera Turciei cu Siria - a fost preluat pentru o scurtă perioadă de timp de hackeri, scria presa locală ieri. Sistemul american antiaerian a fost staţionat în zonă de către Bundeswehr (Armata germană) cu scopul de a apăra Turcia în calitate de aliat NATO. Potrivit revistei funcţionarilor publici, sistemul de rachete a efectuat comenzi "inexplicabile". Imediat după incident era neclar când au fost efectuate comenzile şi în ce au constat.
Revista speculează pe marginea a două puncte slabe ale sistemului de rachete care ar fi putut să fie exploatate de către hackeri. Unul dintre ele ar fi este Sensor-Shooter-Interoperability (SSI) - care asigură schimbul de informaţii, în timp real, între lansatorul de rachete şi sistemul său de control. Celălalt punct slab expus ar fi un cip care controlează ghidarea armei. Se pare că atacatorii ar fi obţinut acces în două moduri, şi anume prin preluarea controlului asupra exploatării sistemului de rachete sau prin furtul unor date pe care acesta le-ar conţine. Sistemul american de rachete de tip Patriot se află în serviciul Armatei Statelor Unite din 1984 şi a fost folosit prima dată în operaţiuni din timpul primului Război din Golf, în 1991.
Turcia a cerut în 2012 ca partenerii săi NATO să o susţină, prin staţionarea unor sisteme de rachete de tip Patriot pe teritoriul său, după ce războiul civil din Siria s-a extins până la frontiera sa de sud. Germania a anunţat în iunie 2015 că ar putea înlocui sistemul Patriot cu MEADS - un sistem de apărare antiaeriană conceput în cooperare cu Statele Unite şi Italia.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii