Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:18 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contracandidatul Nurla Ozghin nu a primit niciun vot Şura-i Islam l-a creditat pe Muurat Iusuf cu al treilea mandat de Muftiu

ro

28 Apr, 2015 15:36 1086 Marime text
 
Muftiatul Cultului Musulman din România a găzduit, ieri, lucrările Şura-i Islam (Consiliu Sinodal) în cadrul cărora a fost ales prin vot secret, pentru un nou mandat de cinci ani, liderul spiritual al musulmanilor din România, Muurat Iusuf.

Conform voinţei exprimate prin vot, toţi cei 24 de membri prezenţi la lucrările Şura-i Islam l-au ales pe muftiul în exerciţiu, Muurat Iusuf, să îi reprezinte în continuare pe membrii şi interesele comunităţii musulmane din România pentru un nou ciclu de cinci ani.
Teologul Muurat Iusuf exercită demnitatea şi autoritatea de muftiu din anul 2005, când a fost ales şef al Cultului Musulman din România la vârsta de doar 28 de ani.

Pe parcursul celor două mandate succesive de câte cinci ani, Muurat Iusuf a fost preocupat de recuperarea şi păstrarea integrităţii patrimoniului cultic al comunităţii, construirea de noi lăcaşe de cult, renovarea a peste 80% dintre moscheile aflate în serviciu, recunoaşterea pe plan internaţional a valorilor islamului din România, ratificarea parteneriatelor cu marile comunităţi musulmane din lumea statelor islamice şi nu numai, pregătirea imamilor în institute de cult oficiale recunoscute de statele cu religie islamică majoritară etc.

Contracandidatul lui Muurat Iusuf la funcţia de muftiu, Nurla Ozghin, imamul comunei Cumpăna, nu a primit niciun vot, el contestând de altfel, anterior, componenţa nominală în care a fost aleasă întreaga Şura-i Islam.

După desemnarea în noul mandat de muftiu al României, drd. Muurat Iusuf a declarat că principala sa prioritate pentru următorii cinci ani o constituie reabilitarea monumentului istoric şi arhitectonic Moscheea Regală Carol I.

„Sunt preocupat, de asemenea, pentru adecvarea cadrului legislativ la realităţile extreme ale epocii pe care o traversăm astfel încât să fie evitată duplicitatea sub care diferite organizaţii neguvernamentale capătă personalitate juridică şi ulterior se insinuează a fi reprezentante ale cultului musulman subminând astfel autoritatea instituţională a Muftiatului Cultului Musulman din România. Conform legislaţiei naţionale, singurele instituţii abilitate să desfăşoare activităţi religioase sunt cultele recunoscute. Iar Muftiatul e singura instituţie recunoscută de Guvernul României”, a spus Muurat Iusuf. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii