Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:17 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Most wanted Marcel Arava - Condamnat pentru o crimă comisă în 1989, la Constanţa, depistat la Londra

ro

20 May, 2015 18:53 1730 Marime text
 
În urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a valorificării informaţiilor furnizate de poliţiştii români, un bărbat care era urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de omor a fost depistat în Londra. Individul a fost depistat în cadrul operațiunii ,,Infra-Red”, care a fost declanșată de INTERPOL în scopul depistării persoanelor urmărite la nivel internațional pentru comiterea de fapte cu pericol social deosebit.
 
Conform Biroului de presă al IPJ Constanţa, la data de 19 mai, poliţiştii români, cu sprijinul autorităţilor judiciare din Marea Britanie, au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Constanţa pe numele unui bărbat, în vârstă de 50 de ani.
 
Acesta era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 12 ani, pentru comiterea infracţiunii de omor, faptă comisă în anul 1989, în anul 2002 fiind condamnat definitiv de către instanţa de judecată.
 
În cursul anului trecut, poliţiştii constănţeni au transmis autorităţilor din Marea Britanie, prin canalele de comunicare polițienească internațională, date referitoare la locul unde acesta s-ar fi putut afla. 
 
Astfel, cel în cauză a fost depistat de poliţiştii englezi, iar ieri a fost preluat de autoritățile române, care l-au escortat în ţară pentru executarea pedepsei.
 
Bărbatul, care face parte din categoria urmăriților ,,most wanted”, a fost depistat în cadrul operațiunii ,,Infra-Red” declanșate de INTERPOL pentru depistarea persoanelor urmărite la nivel internațional pentru comiterea de fapte cu pericol social deosebit.
 
Schimbul operativ de informații a condus, printre altele, la depistarea, prin intermediul Biroului Național INTERPOL din cadrul Poliției Române, a unor urmăriți internațional deosebit de periculoși.”

Marcel Arava


Marcel Arava a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru crimă, după ce, în noaptea de 26 spre 27 decembrie 1989 şi-a omorât prietenul de pahar. El a fugit în Marea Britanie şi a reuşit să fenteze sistemele judiciare europene ani de zile.

În decembrie anul trecut, prestigiosul cotidian britanic The Telegraph scria că Arava a reuşit să rămână peste un deceniu în Anglia, cu toate că fusese condamnat pentru crimă în România şi asta deşi statul britanic i-a refuzat solicitarea de acordare a azilului politic.

Jurnaliştii britanici spun că Arava s-a întors în 1998 în Anglia, ilegal, ştiind că este căutat de autorităţile din România pentru crimă. El şi-a întemeiat aici o familie şi a rămas ani de zile în Marea Britanie, cu toate că instanţele din România l-au condamnat, definitiv, în anul 2002, pentru crimă. În faţa magistraţilor englezi Arava a susţinut mereu că a fost condamnat pe nedrept în România şi a reuşit să rămână în libertate uzând de diverse tertipuri şi speculând lacunele legislaţiei internaţionale. A reuşit, chiar, să evite extrădarea, schimbându-şi, la un moment dat, numele.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii