Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:56 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cocoș a povestit judecătorilor cum dădea milioanele de euro Comisiei ANRP

ro

15 Sep, 2015 22:21 1184 Marime text
Dorin Cocoş a fost audiat astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este judecat alături de fiul său Alin Cocoş, de fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi de foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), pentru fapte de corupţie în legătură cu soluţionarea unor cereri de desăgubire ale omului de afaceri Gheorghe Stelian.
 
Omul de afaceri a recunoscut, în fața instanţei supreme, faptele de care este acuzat în dosarul "Bica 1" şi a prezentat cum a oferit foştilor membri din Comisia ANRP sume de ordinul milioanelor de euro, pentru a-l ajuta pe Gheorghe Stelian în dosarele de despăgubire.
 
Cocoş le-a spus judecătorilor că doreşte să fie judecat prin procedura simplificată, că recunoaşte toate acuzaţiile care i se aduc de către anchetatori şi că doreşte să se ţină cont de colaborarea sa cu anchetatorii.
 
În acest context, judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să dea şi o declaraţie, în care să prezinte în detaliu cum a comis faptele. Cocoş a arătat că îl cunoştea pe Gheorghe Stelian încă din anul 2006 şi că s-a împrietenit cu acesta după mai multe afaceri imobiliare. El a precizat că pe Sergiu Diacomatu l-a întâlnit în anul 2010, iar acesta i-a spus că lucrează la ANRP: "Ulterior am aflat că (Diacomatu, n.r.) este vicepreşedinte, iar pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus că îi voi da în mai multe tranşe. I-am promis şi sprijin politic, ca să rămână în funcţie. Diacomatu mi-a spus atunci că mă ajută, dar că are nevoie de susţinere".
 
El a mai spus că, ulterior, printr-o cunoştinţă, a intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean, care atunci era şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, căreia i-a promis 800.000 de euro: "Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, ştiam că acesta vrea să obţină peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi cinci milioane de euro. Crinuţei Dumitrean un milion de euro, lui Dragoş Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez că toţi aceşti bani îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri".
 
Întrebat de ce a ajuns să facă aceste lucruri, Dorin Cocoş a declarat că a primit opt milioane de euro pentru rezolvarea pozitivă a celui de-al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian.
 
Judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să explice şi contextul în care Alina Bica a primit un teren, el spunând că terenul era al fostei sale soţii: "Fosta mea soţie Olguţa Chiriac avea un teren în Snagov. Fiul meu avea nevoie de bani, fosta soţie şi fiul au vândut terenul către Mihăilescu. Este adevărat că ştiam de la Mihăilescu faptul că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. Ştiam că ea este şefa DIICOT şi că a făcut parte din ANRP. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, practic în orice variantă doreşte Alina Bica, pentru că nu se ştie niciodată ... Ea era şefa DIICOT şi a fost în comisia ANRP". El a arătat că "era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă".
 
Audierile în acest dosar se vor relua în 8 septembrie, au stabilit judecătorii ICCJ.

sursa foto: captura video

Ti-a placut articolul?

Comentarii