Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Claudiu Palaz, atac la poliţie şi parchet La bilanţul IPJ, în loc să aud despre succese împotriva mafiei locale, aud aceleaşi raportări, cu aceleaşi „realizări”

ro

31 Jan, 2012 07:31 2320 Marime text

palaz.jpgDomnule Prefect, care este stadiul plângerilor penale pe care le-aţi depus până acum?" este întrebarea pe care am auzit-o din ce în ce mai des din partea jurnaliştilor, pe bună dreptate interesaţi de finalizarea demersurilor repetate pe care le tot fac de mai bine de doi ani pentru ca odată şi odată instituţiile cu rol în acest sens, şi mă refer la Poliţie şi la Parchet, să ia taurul de coarne şi să înceapă să stârpească ceea ce toţi ştim şi acuzăm, unii pe faţă, alţii pe la colţuri, şi anume „gulerele albe" din administraţia şi politica locală. Revenind la întrebare, am aşteptat bilanţul Inspectoratului de Poliţie de vineri pentru a primi răspunsul. Şi în loc să aud despre succese împotriva mafiei locale, de problemele grave cu care ne confruntăm de atâta timp, aud aceleaşi raportări ca şi în anii trecuţi, cu aceleaşi „realizări" care de fapt ar trebui să reprezinte starea de normalitate şi nicidecum succese răsunătoare demne de a fi nominalizate.

Am făcut tot ce mi-a stat în putere, în limita competenţelor pe care le am, să pun la dispoziţia organelor abilitate situaţiile punctuale şi dovezile corespunzătoare pentru a demasca adevăratele fenomene infracţionale care trebuie stârpite, dacă vrem să dăm un semnal hotărât în ceea ce priveşte combaterea corupţiei sub protecţia aleşilor locali. În schimb, descopăr cu un gust amar că lucrurile trenează de atâta timp chiar şi în soluţionarea dosarelor pe care le trimite prefectul ca urmare a plângerilor de tot felul pe care le primim aproape zilnic de la cetăţeni, primari sau chiar instituţii publice, fie că este vorba de furturile de echipamente de protecţie civilă de la Oltina, de balustrade de la Valu lui Traian sau Murfatlar, parazăpezile de la Viişoara sau Ciocârlia sau de furturile de animale din localităţile din vestul judeţului.

E o realitate pe care presa o semnalează de atâta timp, şi pe care chiar nu trebuie s-o ascundem sub preş: unii poliţişti aşa de tare luptă împotriva infracţiunilor încât le aprind ţigările celor pe care-i anchetează.

Se spune că peştele de la cap se-mpute! De-acolo trebuie să se şi înceapă lupta împotriva corupţiei, din sfera administraţiei locale şi a politicienilor care-şi împart sferele de influenţă. În schimb, ne lăudăm cu nişte cazuri care de fapt sunt rezolvate de alte instituţii abilitate, în timp ce dosarele grele cum ar fi cele de corupţie sau de abuz în serviciu sunt amânate, lăsate prin sertare sau declinate către alte instituţii pentru a trage de timp sau pentru a scăpa de răspundere.

Dosarele pe care le-am înaintat poliţiei sunt prea clare ca să nu impună măsuri drastice şi radicale. Exemplele sunt de notorietate: refuzul primăriţei Mariana Mircea şi al lui Nicuşor Constantinescu de a trimite reprezentant în comisia de organizare a referendumului, furtul din banul public la Mangalia în cazul lui Tusac şi al lui Strutinski, Geamia Hunchiar, construcţiile abuzive din Constanţa, furtul de curent electric, contrabanda cu alcool.

A mai auzit careva ce se întâmplă cu toate aceste aspecte pe care le-am semnalat? Dar cu infracţiunea comisă de edilul de la Lipniţa care a furat un port fluvial în toată regula de la Ministerul Transporturilor şi i l-a vândut lui Nicuşor sau cu delapidarea de la Spitalul Judeţean, când s-au furat bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontări fictive? Eu nu. Toate astea sunt trecute cu vederea pentru că cei care le comit se află sub protecţia şmecherilor care ocupă funcţii politice şi administrative.

Personal, am conştiinţa împăcată că am făcut tot ce mi-a permis legea. Acolo unde am descoperit abuzuri şi fapte de corupţie am sesizat organele de poliţie, punându-le la dispoziţie dovezile care au fost dosite până acum şi pe care cei de dinaintea mea ori nu au vrut, ori nu au avut curajul să le scoată la suprafaţă. Voi face publice pe site-ul Instituţiei Prefectului conţinutul dosarelor, pentru ca atât presa, cât şi toţi cei interesaţi să poată trage o concluzie despre halul în care arată administraţia locală şi judeţeană, despre jaful pe care Mazăre, Constantinescu şi acoliţii lor îl practică de atâta timp, acoperiți de cei care n-au suficient curaj sau nu vor, din motive doar de ei știute, să-i oprească.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii