Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul Nicuşor Constantinescu trecut la succese SRI prezintă, astăzi, bilanţul pentru anul 2013

ro

26 Mar, 2014 01:41 2845 Marime text

Serviciul Român de Informaţii aniversează 24 de ani de existenţă, activitatea Serviciului fiind legată, în ultima perioadă, de sprijinirea combaterii corupţiei şi de asigurarea unui climat de securitate la nivelul societăţii, inclusiv prin implicarea în cazuri intens mediatizate precum cel al "mafiei cărnii".
Potrivit mediafax.ro, serviciul şi-a anunţat, în mai multe rânduri, chiar prin vocea directorului instituţiei, George Maior, preocuparea legată de combaterea corupţiei, calificată drept "o ameninţare la adresa securităţii naţionale, pentru că serviciul roman de informatii bilant vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări".
"Dincolo de faptul că Serviciul Român de Informaţii este o instituţie pivot a securităţii naţionale, noi avem o cooperare deosebită cu Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru că, şi la nivel de lege dar şi în felul în care percepem noi securitatea naţională, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Să ne înţelegem foarte clar asupra acestui aspect. Este o ameninţare pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări, şi prin aceasta securitatea naţională a statului este ameninţată", a spus George Maior, în februarie 2014, la prezentarea raportului de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 2013.
Serviciul a sprijinit realizarea unor anchete de către DNA în cazuri intens mediatizate legate de combaterea corupţiei.
Mediafax mai spune că un exemplu recent este legat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, şi de şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, care au fost reţinuţi de procurorii DNA, după percheziţii şi audieri într-un dosar de fapte de corupţie, procurorii beneficiind de sprijinul SRI.
Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora Nicuşor Daniel Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)", arăta DNA.
Un alt caz de combatere a corupţiei la care SRI a colaborat, potrivit unui anunţ oficial, a fost cel în care doi sătmăreni au fost reţinuţi, pe 17 martie, fiind acuzaţi că au pretins 3 milioane de lei unuia dintre furnizorii de cărbune ai CET Oradea pentru a interveni pe lângă fostul ministru Daniel Chiţoiu pentru deblocarea unor fonduri din care furnizorul şi-ar fi recuperat contravaloarea unor mărfuri livrate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii