Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţ 373 de percheziții domiciliare, pentru destructurarea a 24 de grupări infracționale specializate în trafic de persoane

ro

21 Aug, 2016 11:13 1930 Marime text
Poliția Română, prin intermediul structurilor de combatere a traficului de persoane, a efectuat, în primul semestru al anului, 373 de percheziții domiciliare, pentru destructurarea a 24 de grupări infracționale specializate în trafic de persoane. „CUIB DE VIESPI”, „SIDA” și „JIHAD” sunt cele mai cunoscute operațiuni de amploare desfășurate.
 
În cadrul activităților, 438 de persoane au fost cercetate, dintre care 183 de persoane au fost reținute, 155 au fost arestate, iar față de 93 a fost dispusă măsura controlului judiciar. Polițiștii au organizat 104 acțiuni operative și au efectuat 373 de percheziții domiciliare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra autoturismelor și imobilelor persoanelor cercetate. De asemenea, au fost aduse la îndeplinire 48 de comisii rogatorii solicitate de autoritățile străine, iar 43 de comisii rogatorii au fost solicitate autorităților străine. În cadrul activităților, au fost destructurate 24 de grupări infracționale, 138 de membrii ai acestora fiind cercetați, iar 76 fiind arestați.
 
Polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane  au participat în această perioadă la 7 Joint Investigation Team (JIT-uri) încheiate la nivelul EUROJUST şi la operațiuni comune cu alte state, ce s-au derulat cu sprijinul Europol. Totodată, Poliţia Română a participat la reuniunea organizată în cadrul task-force-ului MIRAGE, dedicat combaterii traficului de fiinţe umane şi migranţi în Centrul şi Sud-Estul Europei, Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane fiind coordonator regional.
 
Exemple de acțiuni operative:
 
Operațiunea ,,CUIB DE VIESPI”
 
La data de 10 martie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, sub coordornarea procurorilor D.I.I.C.O.T - B.T. Arad, au efectuat 20 de percheziții domiciliare, în județele Botoșani, Vrancea, Mureș, Constanța și în București, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat.
 
În urma perchezițiilor, au fost ridicați 1.238.400 de lei, 6.800 de euro, 5 laptopuri, 1 notebook, 10 telefoane mobile și diferite produse de contrabandă  și au fost puse sub sechestru 6 autoturisme de lux.
 
Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situație materială precară, cărora le-ar fi promis angajarea în locuri de muncă bine plătite în Danemarca.
 
Ulterior victimele ar fi fost transportate și adăpostite în Danemerca, unde, fiind lipsite de mijloace financiare, ar fi fost obligate să execute activitățile impuse de membrii grupării.
 
În numele victimelor, membrii grupării ar fi constituit firme fantomă, ar fi deschis conturi bancare și ar fi obținut cărți de credit, pe care le-ar fi utilizat în vederea comiterii de fraude, cauzând un prejudiciu de aproximativ 7.000.000 de euro.
 
Au fost puse în aplicare 19 mandate de aducere, 11 persoane fiind arestate preventiv.
 
De asemenea, în aceeași cauză, la data de 25 februarie 2015, polițiștii români, în colaborare cu autoritățile din Danemarca, au desfășurat o acțiune în urma cărora au fost arestate 20 de persoane aflate pe teritoriul Danemarcei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, înșelăciune, fraude informatice și evaziune fiscală.
 
Operațiunea ,,SIDA”
 
La data de 19 februarie, polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și cei ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat percheziții în Bucureşti, la locuințele a 5 persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.
 
În fapt, din cercetări a reieșit că membrii grupării infracţionale, între care există relaţii de rudenie, ar fi acţionat în municipiul Bucureşti.
 
Aceştia ar fi racolat tinere dependente de consumul de substanţe stupefiane, cu o situaţie materială precară, provenite din familii dezorganizate, cu venituri modeste, din București şi din judeţele limitrofe.
 
Cei în cauză ar fi obligat victimele să practice prostituţia la stradă, banii obţinuţi fiind însuşiţi în totalitate de aceştia.
 
Pentru a supraveghea mai ușor activitatea de prostituție, membrii grupării ar fi cazat victimele la domiciliile lor.
 
Pe fondul consumului de droguri de mare risc, prin injectare intravenoasă  a acestora, precum şi ca urmare a întreţinerii repetate de relaţii sexuale, o parte dintre tinerele identificate ca fiind exploatate de gruparea infracţională ar fi dobândit virusul HIV, precum şi diferite forme de hepatită.
 
În ciuda faptului că membrii grupării infracţionale ar fi avut cunoştinţă că tinerele aveau probleme grave de sănătate, aceștia ar fi continuat exploatarea sexuală a victimelor, atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul Marii Britanii, în oraşul Londra.
 
S-a dispus trimiterea în judecată a celor 5 bărbați, aflați în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori, precum și trimiterea în judecată a unei femei, inițial victimă a traficului de persoane, pentru tentativă la infracțiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit.
 
Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, polițiștii și procurorii au cooperat cu autorităţile poliţieneşti din Marea Britanie.
 
Operațiunea „JIHAD”
 
La data de 28 februarie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și cei ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea  procurorilor D.I.I.C.O.T., au depistat un transport de migranți, la frontiera României cu Ungaria.
 
Cei în cauză au transportat migranții cu două autoturisme, pe ruta București-Sibiu-Deva-județul Arad.
 
Din probatoriul administrat a rezultat că grupul infracțional organizat era format din cetățeni romani, precum și din cetățeni străini, ce acționau pe diferite paliere, respectiv recrutare, găzduire, îndrumare, apoi transport spre granița de vest a României.
 
Astfel, membrii grupării ar fi racolat și transportat migranți, cetățeni sirieni și irakieni, ce doreau să tranziteze granițele mai multor state, cu intenția de a ajunge în spațiul Schengen.
 
În urma acestor activități, au fost depistați 8 migranți (4 femei, 3 copii minori și un bărbat de cetățenie siriană și irakiană), care urmau să treacă fraudulos frontiera de stat a României, cu sprijinul membrilor grupului infracțional organizat.
 
În urma administrării probatoriului, trei dintre membrii grupării au fost reținuți pentru 24 ore, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat și trafic de migranți.
 
S-a dispus cercetarea în stare de reținere a 2 dintre membrii grupării și a altor 5, sub control judiciar și trimiterea lor în judecată, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat și trafic de migranți.
 
La acțiune au participat și polițiști de frontieră.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii