Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banias, atac la ministrul Anca Boagiu ea a sunat, nu eu!

ro

30 May, 2011 17:19 1558 Marime text
SENATOR PDL VERSUS MINISTRU PDL. Senatorul inculpat în dosarul "Şpagă în Portul Constanţa" cere clarificări ministrului Boagiu.

Senatorul Mircea Banias - catalogat de procurorii DNA drept unul dintre cei doi membri ai "palierului de comandă" din dosarul "Şpagă în Portul Constanţa" - susţine, într-un interviu acordat EVZ, că nu i-a telefonat Ancăi Boagiu, ci că a fost sunat de către ministrul Transporturilor.

Banias mai declară că stenograma discuţiei dintre el şi Anca Boagiu este extrasă dintr-un alt dosar penal, soluţionat deja prin SUP (Scoaterea de sub Urmărire Penală).

Mircea Banias a evitat să dezvăluie cine este "Domnul Ministru" cu care a purtat o altă conversaţie telefonică interceptată de către anchetatori şi nu a oferit lămuriri nici cu privire la identitatea personajelor la care contrabandiştii se refereau cu apelative gen "omul de la capătul tunelului" şi "Doamna".

EVZ: Cunoşteaţi faptul că în Portul Constanţa se primeau sub formă de mită sume cuprinse între 1.000 şi 7.000 de euro pentru fiecare container?

Mircea Banias: În calităţile pe care le-am deţinut în portul Constanţa de-a lungul activităţii mele profesionale, atât în mediul privat cât şi la companii de stat, nu am avut niciodată relaţii de serviciu, sau de altă natură, cu autorităţilevamale. În consecinţă, nu am de unde să ştiu care sunt vulnerabilităţile sistemului. Trebuie să precizez că CN APMC, compania în care am activat în ultimii ani, nu are atribuţii sau responsabilităţi de control şi nu se află în relaţii de subordonare cu Autoritatea Naţională Vamală.

Cum comentaţi acuzaţiile care vi se aduc de către procurorii DNA, respectiv aderarea la un grup infracţional, trafic de influenţă şi instigare la delapidare?

Resping categoric aceste acuzaţii. Contest de asemenea procedura prin care, în doar câteva ore, am căpătat direct calitatea de inculpat în acest dosar, precum şi modul în care am fost solicitat să mă prezint la DNA. Dacă s-ar fi făcut o cercetare prealabilă, multe dintre inadvertenţele şi neadevărurile ce se regăsesc în materialele prezentate şi făcute publice până acum puteau fi lămurite şi evitate.

De altfel, pe cea mai mare parte a persoanelor implicate în dosar nici nu le cunosc şi nu le-am întâlnit niciodată.


În ce context şi pentru ce i-aţi solicitat lui Eugen Bogatu produsele confiscate aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa?
Din păcate s-a făcut o gravă confuzie. Eu nu am solicitat şi nu am primit nici un fel de bunuri, ci doar m-am îngrijit ca Asociaţia Surdo-Muţilor din Constanţa, care numără peste 800 de membri, să primească, cu titlu de donaţie, 200 de perechi de tenişi chinezeşti şi 200 de treninguri. Am răspuns astfel la rugămintea respectivei asociaţii de a-i sprijini pentru organizarea unei serbări de Crăciun. Nu uitaţi că există un cadru legal care reglementează modul în care mărfurile contrafăcute confiscate pot fi oferite persoanelor nevoiaşe. Trebuie să ştiţi că nu era prima dată când participam la un astfel de moment din viaţa acestor oameni, însă de fiecare dată am încercat să fiu discret.

De câte ori aţi solicitat bunuri confiscate în Portul Constanţa şi în ce scopuri?

Nu am solicitat niciodată bunuri confiscate.

Care sunt afacerile care vă leagă de Eugen Bogatu şi alte persoane care au activităţi profesionale şi de afaceri în Portul Constanţa?

Nu am şi nu am avut niciodată relaţii de afaceri cu Eugen Bogatu. Sunt acţionar, din anul 2001, la o societate alături de comandanţii de cursă lungă Ioan Balan şi Laurenţiu Mironescu, firma care prestează servicii în portul Constanţa, într-o piaţă concurenţială liberă şi care nu are şi nici nu a avut contracte cu statul.

Recunoaşteţi autenticitatea interceptărilor care au apărut până acum din dosarul "Portul Constanţa"?

Eu nu am avut acces la stenogramele din dosar, le-am văzut doar în presă, deci nu am cum să le confirm autenticitatea.

DISPUTĂ

Cine este "omul din Port"

Ce v-a determinat să apelaţi la ministrul Boagiu şi în ce scop?

Vă mărturisesc că nu ştiu la ce vă referiţi. Port adesea discuţii cu colegii mei senatori, inclusiv cu Anca Boagiu. Asta nu înseamnă că "am apelat" cu vreun anume scop.

La cine se referă Boagiu când v-a spus ca s-a săturat de mizeriile "omului lui din Port"?
Primul lucru care trebuie subliniat este că stenograma invocată de dvs. (apărută într-un alt dosar în care am fost târât gratuit şi care s-a finalizat cu SUP) reprezintă o convorbire telefonică în care eu am fost cel apelat şi care oricum nu avea nicio legătură cu cauza cercetată în dosar. Am aşteptat ca Anca Boagiu să lămurească această discuţie pentru că m-am întrebat şi atunci, şi mă întreb şi acum, de ce m-a sunat pe mine într-o chestiune care trebuia rezolvată de către persoane pe care le avea în subordine.

În ceea ce priveşte formularea "omul tău", acest lucru nu poate să însemne decât faptul că directorul portului era prim vicepreşedintele orga nizaţiei municipale a PDL Constanţa, eu fiind preşedinte.

"Domnul" cu care aţi vorbit este Eugen Bogatu sau altcineva?

Ca şi în cazul întrebării precedente, discuţia invocată nu are nicio legatura cu dosarul. Este vorba despre o discutie politică, purtată cu un coleg parlamentar, lider al PDL.

Ce s-a rezolvat după ce l-aţi sunat pe "Domnul"?

Nu s-a rezolvat nimic şi oricum nu ăsta a fost scopul.

De ce aţi spus că era "omul nostru" fostul director de la DSV?

Pentru că era membru de partid şi fusese sprijinit politic, în condiţiile legii, de către organi zaţia PDL Constanţa pentru a ocupa acea poziţie, fiind un profesionist în domeniu. Dar vă repet că nu avea niciun fel de legătură cu vama sau cu portul Constanţa.

RELAŢII

Banias spune că îl cunoaşte pe Eugen Bogatu încă din liceu, iar pe Mironescu din copilărie

De ce vă interesa cine conducea DSV Constanţa?

Această chestiune are o semnificaţie pur politică, nu e vorba că mă interesa pe mine ca persoană, demersul meu era menit să semnaleze o încălcare a protocolului Coaliţiei de guvernare. Vă reamintesc că , în calitate de preşedinte al organizaţiei PDL Constanţa, era datoria mea să îmi susţin colegii. De altfel, interlocutorul meu nu avea putere de decizie în numirea directorului DSV Constanţa.

De când îl cunoaşteţi pe Eugen Bogatu şi în ce relaţii sunteţi cu el?

Din liceu, suntem amici.

De ce v-a cerut să vorbiţi cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar?
Eugen Bogatu nu mi-a cerut niciodată să intervin pe lângă preşedintele ANAF.

Care este relaţia dumneavoastră cu Laurenţiu Mironescu, în ce context vaţi cunoscut?

Am menţionat deja faptul că suntem acţionari în cadrul aceleiaşi societăţi, ne cunoaştem din copilărie, însă în ultimii ani relaţiile dintre noi s-au deteriorat, iar din 2009 nu ne-am mai vorbit.

I-aţi solicitat vreodată domnului Mironescu sprijin pentru a-l ajuta pe Eugen Bogatu sau pe alte persoane din Constanţa?

Nu. Aşa cum am spus, în ultimii ani n-am mai avut niciun fel de dialog.

Ce afaceri derulaţi împreună cu domnul Laurenţiu Mironescu?

Am răspuns la această întrebare.

Cine este "omul de la capătul tunelului" la care se face referire în stenogramele aflate în posesia procurorilor DNA?

N-am nici cea mai mică idee, zilele acestea a fost prima oară când am auzit, în presă, această formulare.

Cine este ministrul la care se face referire în stenogramele discuţiilor dintre dumneavoastră şi Eugen Bogatu?
Sunt concluzii şi interpretări ale procurorilor, bazate pe stenograme care nu mi-au fost prezentate.

De când îl cunoaşteţi pe Iulian Teşeleanu, fostul şef al Vămii Constanţa Sud Agigea şi în ce relaţii sunteţi cu acesta?
Îl cunosc din perioada în care navigam la aceeaşi companie, în anii 90,deci suntem cunoştinţe.

"În ultimii ani, relaţiile dintre mine şi Mironescu s-au deteriorat, iar din 2009 nu ne-am mai vorbit"

MIRCEA BANIAS, senator PDL

PENETRARE

Reţeaua din Portul Constanţa, organizată pe paliere de comandă


Reţeaua de contrabandişti din Portul Constanţa, destructurată de procurorii DNA, era organizată pe trei paliere: de comandă, de protecţie externă şi de execuţie. Secretarul general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu şi senatorul Mircea Banias asigurau "protecţia externă", potrivit anchetatorilor, în vreme ce şefii din Vamă şi Administraţia Portuară, precum Eugen Bogatu, asigurau comanda.

În acest context, palierul de comandă era interesat de obţinerea de beneficii şi de la alţi importanţi oameni din stat, precum ministrul Transporturilor, Anca Boagiu sau şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar.

De mijlocirea relaţiei promiteau să se ocupe - aşa cum reiese din înregistrările convorbirilor telefonice - Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu. Astfel, aceştia asigurau constant "palierul de comandă" că poartă discuţii cu "Doamna", "Domnul ministru", "Anca" şi "omul de la capătul tunelului".

Astfel de apelative, precum şi tactici de genul înlocuirea constantă a telefoanelor mobile şi a cartelelor SIM, erau folosite tocmai în încercarea de a nu fi interceptaţi de către anchetatori. Ceea ce denotă că membrii reţelei, în frunte cu Mironescu şi Banias, erau conştienţi de faptul că încalcă legea.

Sursa: Evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii