Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:50 25 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Augustin Lazăr cere ca procurorul general să fie numit la propunerea CSM

ro

09 Feb, 2017 21:15 636 Marime text
Augustin Lazar este de părere că procurorul general ar trebui să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, într-o procedură asemănătoare cu numirea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție. În contextul punerii în discuție a modificării legilor privind sistemul judiciar, procurorul general Augustin Lazăr a publicat astăzi pe pagina de Facebook a Ministerului Public, punctul său de vedere în legătura cu procedura de numire a procurorului general.

„Procedură «în oglindă» pentru numirea în funcție a Președintelui Înaltei Curți și a Procurorului General
În contextul punerii în discuție a modificării legilor privind sistemul judiciar, Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură “în oglindă” în ceea ce privește numirea în funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Este necesar ca nu doar președintele Înaltei Curți să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci și procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanția respectării principiilor stabilității și independenței procurorului, precum și a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. 
Poziția publică a domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu recentele inițiative ale Guvernului privind modificarea legislației penale, dovedește o dată în plus necesitatea transferului către Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru funcția de conducător al Ministerului Public. #procurorulgeneral”, se arată în postarea de pe Facebook.


Procedura actuală prevede că procurorul general este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.

În schimb, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea CSM.


Sursa foto: Facebook Ministerul Public

Ti-a placut articolul?

Comentarii