Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. LIVE.Au început manifestările dedicate Zilei Marinei Române! Peste 10.000 de oameni s-au strâns pe faleza Comandamentului Naval. Vedeta este Fregata „Regele Ferdinand” (galerie foto+video)

ro

15 Aug, 2018 09:24 2826 Marime text

Au început manifestările dedicate Zilei Marinei Române. Peste  2.000 de persoane s-au strâns deja pe faleza Comandamentului Forţelor Navale şi continuă să vină în valuri către locul în care peste puţin ţin vor începe festivităţile. Numărul spectatorilor a crescut vertiginos în dooar o oră până la aproximativ 12.000. Clădirea comandamentului a fost îmbrăcat într-un mesh alb, imaculat,special pentru evenimentul de astăzi.
Sunt filtre de control în zonele special amenajate pentru spectatori. Faţă de anul trecut, măsurile de securitate au fost sporite pentru a fi evitate orice evenimente neplăcute. Pentru cei care nu pot ajunge la manifestări din diverse motive, vom lasa imaginile să vă introducă în atmosfera de la locul evenimentului.
Chiar în acest moment, crainicii  evenimentului prezintă flota, iar zona dedicată oficialilor a început să fie animată. La festivătţi este aşteptat şi preşedintele Româniniei, Klaus Iohannis. În aceste momente, are loc o defilare a ţinutelor de epocă. Pe faleză au ajuns şi militarii condusi de fanfară
Conform Statului Major al Forţelor Navale Române, la evenimentele de astăzi participă mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor. Astăzi va avea loc un adevărat spectacol naval. Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională. 

UPDATE: În 5 minute pe la poarta 7 a portului Constanţa va intra coloana oficială a președintelui Iohannis. În port totul este blocat. Colaona va ajunge la sediul Administraţiei Porturilor Constanţa unde va fi întâmpinată de director APC, de  Dan Nicoale Tivilichi. 
UPDATE 1: Primii oficiali ai judeţului au ajuns la locul ostilităţilor dedicate Zilei Marinei. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Daniel Learciu, consilerul judeţean, Florin Goidea dar şi Ovidiu Cupşea, directorul Ceronav.
UPDATE2: Un nou pluton de oficiali au ajuns în dreptul zonei dedicate oficialităţilor. Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, viceprimarul, Costin Răsăuţeanu, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, prefectul Dan Jeaca, Horia Ţuţuianu, senatorul Nicolae Moga, şeful Poliţiei Locale, cms.sef Tudorel Dogaru, ambasadorul SUA, Hans Klemm dar şi ministrul afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. 
UPDATE3: Preşedintele Klaus Iohanis a ajuns la evenimentele dedicate Zilei Marinei. Şeful statului este însoţit de soţia sa, Carmen. Conform protocolului, preşedintele a fost întâmpinat de la ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor în momentul în care a coborât din maşina oficială. Preşedintele a dat onorul Gărzii de Onoare.
 
Conform programului ceremoniilor, după intonarea imnului naţional, discursurile oficialităţilor şi o ceremonie religioasă, va începe spectacolul naval. Oamenii vor putea vedea cu acest prilej nava-şcoală Mircea, cele trei remorchere ale Forţelor Navale, iar evenimentul va continua cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter şi cu o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.Scenariul va continua apoi cu o procedură standard de căutare şi de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta "Contraamiral Eustaţiu Sebastian" şi de trei ambarcaţiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer şi de pe mare.
Un alt moment va fi legat de combaterea migraţiei ilegale pe mare, urmând să fie realizat de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare.
În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.
Aproximativ 250 de jandarmi de la Gruparea Mobilă Constanţa, în cooperare cu Poliţia Judeţeană Constanţa, Serviciul Poliţiei Rutiere, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Garda de Coastă şi Poliţia Locală, vor asigura ordinea publică la sărbătorirea Zilei Marinei.

UPDATE 5: În acordurile Imnului Naţional, a fost ridicat Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare au fost ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, au fost fi trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.Mesajul de bun-venit va fi adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, urmând ca Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române să fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofiţer”.

UPDATE6: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că toţi cei care gândesc şi simt româneşte trebuie să facă tot posibilul pentru a construi, împreună, o Românie mai bună.
"Pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră, aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi, în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului (...) Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României. Aniversarea a o sută de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi , toţi, un moment de reflecţie astfel încât cei care gândim şi simţim româneşte să facem tot posibilul pentru a construi împreună o României mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să sărbătorim Anul Centenar", a declarat Iohannis la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române.
Spectatorii sunt supăraţi că nu pot vedea şi nici auzi prea bine discursurile nici măcar din primele rândurim din cauza faptului că pe spaţiul verde stau invitaţii iar palmierii montaţi pe marginea blochează vederea.Oamenii spun că în acest an s-a exagerat şi cu controlul corporal.

UPDATE7: Din cauza emoţiilor sau poate a căldurii, unui marinar ucrainian i s-a făcut rău. Acesta este condus de colegii său către un echipaj de ambulanţă pentru îngrijiri medicale. O tânără soldat din armata americană acuză de asemnea o stare de rău.

 UPDATE 8: În acest moment s-au încheiat exerciţiile cu avioane şi elicoptere şi începe parada navală.

UPDATE 9: Cu excepţia discursului rostit în timpul evenimentelor dedicate Zilei Marinei, preşedintele Klaus Iohannis nu a dorit să facă alte declaraţii. A urat reprezentanţilor presei "la mulţi ani" şi a părăsit faleza din faţa Comandamentului împreuna cu soţia sa, Carmen.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii