Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel pentru respectarea libertăţii religioase

ro

15 Oct, 2015 09:23 1700 Marime text
“Nici o națiune nu își atinge pe deplin potențialul dacă cetățenii ei nu au dreptul de a-și practica și manifesta deschis cele mai profunde credințe,” a declarant secretarul de stat John Kerry la prezentarea raportului privind situaţia libertăţii religioase în lume în anul 2014. Documentul integral, pentru fiecare țară în parte, la http://go.usa.gov/3Jffm.
Este vorba despre raportul Departamentului de Stat asupra Libertății Religioase pe anul trecut, publicat ieri pe site-ul Departamentului de Stat al Statelor Unite. Potrivit acestui raport, 
“Guvernul român continuă să implementeze recomandările Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, dar ritmul retrocedărilor proprietăților religioase confiscate anterior este lent”. Potrivit raportului citat de Agerpres, Constituția și alte legi garantează libertatea religioasă și cuprind dispoziții privind protecția grupurilor religioase minoritare. Restricțiile guvernamentale și inacțiunea au afectat grupuri religioase minoritare asupra unui spectru larg de activități, au împiedicat unele grupuri să obțină recunoașterea oficială și alte grupuri să obțină restituirea proprietăților confiscate anterior. Biserica Greco-Catolică în special nu a putut obține posesia multora dintre bisericile sale după ce autoritățile nu au reușit să pună în aplicare hotărârile judecătorești de retrocedare a acestora.
Oficiali locali, de multe ori sub influența clerului ortodox, au continuat să împiedice accesul unor grupuri religioase non-ortodoxe la spații în cimitire. Grupuri religioase minoritare și ONG-uri s-au declarat preocupate de punerea în aplicare de către guvern a curriculumului religiei în școli, deși au reacționat pozitiv la decizia guvernului de a interzice declarațiile discriminatorii în manualele de religie.
Au existat informații despre o serie de incidente antisemite, inclusiv profanare de sinagogi, predici antisemite ale unor preoți ortodocși, negări ale Holocaustului și evenimente de comemorare a unor foști lideri pro-naziști ai Mișcării Legionare. Au existat, de asemenea, informații despre hărțuirea unor clerici greco-catolici de către clerul ortodox. Grupuri religioase minoritare au declarat că mass-media a favorizat Biserica Ortodoxă și a difuzat rapoarte negative despre culte religioase minoritare.
Oficialii ai Ambasadei SUA au exprimat guvernului preocuparea cu privire la ritmul lent al restituirii proprietăților religioase, precum și în legătură cu importanța recunoașterii depline a Holocaustului și îmbunătățirea studierii Holocaustului.
Reprezentanți ai ambasadei și oficiali în vizită de la Departamentul de Stat s-au întâlnit cu liderii Bisericii Greco-Catolice pentru a discuta relațiile ortodocși — greco-catolici și incidente de discriminare locale. Împreună cu liderii comunității evreiești și organizații, ambasada a sprijinit eforturile de combatere a antisemitismului. Reprezentanți ai ambasadei au participat la evenimente de promovare a toleranței religioase sponsorizate de comunitățile musulmane, adaugă Raportul.


sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii