Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:42 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel la constănțeni! Este nevoie mare de sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine

ro

12 Jan, 2017 12:58 4496 Marime text
 
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, roagă potenţialii donatori din oraşul şi judeţul Constanţa indiferent de grupa sanguină să se prezinte la sediu pentru a dona.
Este nevoie, în special de grupe cu Rh negativ (O neg, A neg, B neg, AB neg).
 
În această perioadă a crescut numărul urgenţelor transfuzionale iar numărul celor care donează sânge a scăzut.
 
Pacienţii cu boli grave, copii şi adulţi, au nevoie de tratament transfuzional și fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.
 
Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă.
Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă şi neurologice.
 
Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!
 
În ziua donării se recomandă un mic dejun uşor şi minim 500 ml lichide.
 
Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:
 
-7 tichete de masă pentru produse alimentare;
-o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, scutire de la frecvenţa în ziua donării în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
-decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
-reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii din oraşul Constanţa pentru o perioadă de o lună.
 
”Vă aşteptăm în fiecare zi de luni până vineri de la 7.30-13.30 la sediul nostru din str Nicolae Iorga nr 85. Pentru informaţii privind donarea de sânge va rugăm să sunaţi la 0241616035 sau 0341180014 (în intervalul orar 7.30-16.30)”, se arată în comunicatul transmis de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii