Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:34 25 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunţul procurorilor DNA pentru primarul orașului Sinaia

ro

22 Apr, 2016 17:21 1580 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 22.04.2016, față de inculpații:
 
OPREA VLAD GHEORGHE, primar al orașului Sinaia, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
RĂDULESCU BEATRICE EUGENIA, secretar al oraşului Sinaia,  pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
 
IONIŢĂ MARIA și BUNEA AURORA MIHAIELA, consilieri juridici în cadrul Departamentului juridic al unităţii administrativ-teritoriale Sinaia, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora: în cursul anului 2010, în contextul în care pe rolul Judecătoriei Sinaia se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia și  3 persoane, concesionari ai unor terenuri,  inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar, cu ştiinţă, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condiţiile în care se puteau înstrăina, în anumite situaţii, terenurile respective.
 
Concret, acesta, printr-o adresă, a comunicat instanței de judecată, care solicitase Consiliului Local să-și exprime poziţia procesuală faţă de susţinerile reclamanţilor din dosarul respectiv, că Primăria Oraşului Sinaia îşi însuşeşte rapoartele de evaluare  întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, „atâta timp cât cei trei concesionari nu solicită Primăriei oraşului Sinaia restituirea unor eventuale diferenţe de bani”.
 
Cu aceeași ocazie, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe a mai precizat că „rămâne la latitudinea instanţei oportunitatea vânzării”.
 
Comunicarea respectivă a fost semnată pe lângă edilul Oprea Vlad Gheorghe și de inculpata Rădulescu Beatrice Eugenia, în calitate de secretar al orașului Sinaia.
 
Ulterior, la data de 11 noiembrie 2010, în calitate de magistrat judecător, inculpata Popescu Ruxandra a pronunțat o soluție vădit contrară dispozițiilor legale, prin care a dat câștig de cauză reclamanților, în detrimentul primăriei Sinaia.
 
În același context, inculpații Ioniţă Maria și Bunea Aurora Mihaiela, în calitate de consilieri juridici în cadrul Departamentului juridic al unităţii administrativ-teritoriale Sinaia, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu care-i obligau să asigure apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale unităţii în cadrul căreia îşi desfăşura activitatea, deși cunoșteau faptul că hotărârea respectivă afecta interesele unităţii administrativ teritoriale Sinaia nu au atacat  această hotărâre.
Urmarea a fost că orașul Sinaia și Consiliul Local Sinaia au fost obligate să încheie contracte de vânzare – cumpărare pentru trei terenuri în suprafață totală de peste 500 metri pătrați care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la prețuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de 214.734,39 euro și un folos necuvenit în același cuantum pentru cei trei concesionari.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Oprea Vlad Gheorghe  și Rădulescu Beatrice Eugenia trebuie să respecte următoarele obligații:
 
să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti,  ori de câte ori sunt chemaţi;
să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti  cu privire la schimbarea locuinţei;
să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi.
să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
să nu exercite funcţia de primar, respectiv de secretar  al orașului Sinaia, jud. Prahova, de care s-au folosit la săvârşirea faptei reţinută în prezenta cauză, și să nu se deplaseze în sediile unităţii administrativ-teritoriale Sinaia;
f)      să nu se apropie de inculpații, de martorii menţionaţi în ordonanţă, precum şi de angajaţii unităţii administrativ-teritoriale Sinaia  şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
g)     să nu facă declaraţii publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalţi coinculpaţi din dosar precum şi la martorii audiaţi în cauză precizaţi în prezenta ordonanţă;
h)      să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
 
Inculpaților Oprea Vlad Gheorghe  și Rădulescu Beatrice Eugenia li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?

Comentarii