Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ameninţă cu un protest de amploare

ro

12 Oct, 2016 17:40 1675 Marime text
Angajaţii a două sindicate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au protestat astăzi în faţa instituţiei, aceştia solicitând condiţii de lucru mai bune, eliminarea deficitului de personal, echitate salarială şi demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Protestul a durat aproape o oră, timp în care salariaţii din sistemul penitenciar au scandat lozinci, au fluierat şi au afişat mesaje precum "Vă ajunge blestemul, aţi trădat sistemul”, "Vulpe şi Prună să plece împreună” şi "Pruna-i bună doar la gem, nu de şef la minister”.

La încheierea protestului, salariaţii din penitenciare au fost chemaţi la discuţii de către Marius Vulpe, directorul ANP, iar la finalul acestora Ştefan Teoroc, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), a declarat, pentru News.ro, că aşteaptă ca după şedinţa de Guvern să se ia o decizie concretă, întrucât la discuţiile de după protest nu s-a stabilit nimic. El a mai spus că tot miercuri miniştrii Justiţiei şi Muncii, dar şi premierul Cioloş vor discuta despre problema angajaţilor din penitenciare.

"Nu există niciun element de noutate, rămâne ca după întâlnirea de astăzi, de la Guvern, să vedem dacă se ia vreo decizie. Înţeleg că ministrul Justiţiei, ministrul Muncii şi premierul Cioloş vor avea o discuţie pe subiectul ăsta după şedinţa de Guvern. În rest, au fost discuţii care vizează dialogul, comunicarea, transparenţa şi alte chestii interne. Dar fără decizii concrete”, a declarat liderul SNLP.

El a precizat că la mitingul care este programat să se desfăşoare în 19 octombrie, de la ora 12.00, la Ministerul Justiţiei, sunt aşteptaţi 2.000 de oameni în faţa Ministerului Justiţiei.

"Protestele continuă şi în penitenciare până când Guvernul României va reacţiona. La Bacău, Satu Mare, Bistrita, Dej şi Slobozia ofiţeri şi agenţi de penitenciare vor protesta în faţa penitenciarelor în 12 Octombrie 2016. La penitenciarele Aiud, Arad, Găeşti, Botoşani şi Galaţi protestele vor avea loc o zi mai târziu, în data de 13 Octombrie 2016", anunţă Sindicatul Omnia.

Sindicaliştii susţin că "angajaţii din penitenciare lucreză în aceleaşi condiţii pe care ministrul Raluca Prună le deplânge în ceea ce-i priveşte pe deţinuţi. Şi, chiar dacă la acest moment planul Guvernului de a cheltui cele aproximativ 740 milioane de USD pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în următorii 10 ani ca urmare a presiunilor CEDO nu mai este credibil, ramâne notabil faptul că nu s-au prevăzut fonduri şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. La nivel naţional sistemul penitenciar are un deficit de 8.000 de posturi raportat la standardele în materie emise de către ANP şi se înregistrează 1,5 milioane de ore suplimentare, iar perspectiva este ca aceşti indicatori să se înrăutăţească în condiţiile în care dinamica de personal înregistrează un trend negativ pe fondul inechităţilor salariale promovate de către ministrul Raluca Prună prin refuzul de a aplica OUG 20/2016 şi angajaţilor din penitenciare''. De asemenea, reprezentanţii sindicatelor susţin că nu vor mai efectua ore suplimentare, anunţând un miting la data de 18 octombrie în faţa Ministerului Justiţiei.La protestul de miercuri participă şi Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP).

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii