Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:00 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă în județul Tulcea din cauza pestei porcine. Mii de porci au fost sacrificați. ANSVSA a detaşat personal de specialitate din alte zece judeţe

ro

02 Jul, 2018 18:10 1220 Marime text
Ancheta epidemiologică demarată de ANSVSA în data de 28 iunie, ca urmare a depistării virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, precum şi rezultatele examenelor de laborator au confirmat prezenta acestuia şi în fermele aparţinând aceleiaşi exploataţii, informează ANSVSA. 
 
Pentru o intervenţie eficientă, ANSVSA a dispus detaşarea de personal de specialitate din alte zece judeţe.
 
La acţiunile care se desfăşoară în focar sunt prezenţi preşedintele Autorităţii, dr. Geronimo Brănescu şi o echipă de specialişti din cadrul ANSVSA, de la nivel central.
 
Pentru a veni în sprijinul autorităţilor, au sosit doi experţi din partea Comisiei Europene, care vor participa la evaluarea situaţiei şi vor oferi consultanţă de specialitate pentru o gestionare operativă.
 
Conform procedurilor, vor fi sacrificaţi toţi porcii existenţi în exploataţie (44.580 de capete), de la care se vor preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigaţiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie.
 
Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operaţiune au fost aduse din judeţul Timiş, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile.
 
După depopulare, vor urma operaţiunile de curăţare mecanică, dezinfecţie, deratizare şi dezinsecţie a zonelor afectate şi a mijloacelor de transport.
 
Personal sanitar veterinar va participa, alături de reprezentanţi ai poliţiei, la controale în trafic şi la alte verificări specifice, pentru asigurarea respectării măsurilor de carantină impuse şi a restricţiilor de circulaţie.
 

”Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire al oamenilor, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic” - au transmis reprezentanții ANSVSA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii