Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agerpres.ro SC Pionierul SA, de la fabrică de încălțăminte la afaceri imobiliare

ro

29 Nov, 2015 20:12 1861 Marime text
 
SC Pionierul SA, de la fabrică de încălțăminte la afaceri imobiliare. Istoricul unei clădiri în care a avut loc una dintre cele mai mari tragedii din România în ultimii 25 de ani - incendiul de la clubul Colectiv, aflat în incinta firmei Pionierul, potrivit agerpres.ro.
 
Societatea Comercială Pionierul funcționează în Str. Tăbăcarilor 7, sectorul 4, București, iar acționarii săi sunt, conform datelor furnizate AGERPRES de Oficiul Național al Registrului Comerțului, Cretan Impex 2000 SRL, cu o participație de 0,0648%, GMT Privacom, 0,3677%, Teamset Consultants Ltd, Cipru, — 91,5849%, Asociația Persoanelor Fizice — 7,9826%. Capitalul social al companiei se ridică la 3,034 milioane lei.
 
Anul trecut, SC Pionierul SA a înregistrat o cifră de afaceri de 1,208 milioane lei (269.529 euro) și o pierdere de 129.811 lei (28.962 euro). Sunt 12 salariați, potrivit datelor publicate de risco.ro.
Urmașă a unei cunoscute fabrici de încălțăminte, înființată pe la începutul secolului trecut, Societatea Comercială Pionierul SA a luat naștere în decembrie 1990, în baza Legii 15/1990, având un capital social inițial de 120 milioane lei.
 
Pe 23 aprilie 1993, printr-un Ordin al Agenției Naționale de Privatizare, 30% din capitalul social al SC Pionierul SA a fost arondat Fondului Proprietății Private V Oltenia.
 
Conform Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, Fabrica de încălțăminte Pionierul a fost privatizată în 1994, cumpărător fiind Asociația „Pionierul Programul Acțiunilor Salariaților”. Au fost vândute 249.425 acțiuni, reprezentând 75% din capitalul social.
 
La începutul anului 2007, în acționariatul societății a intrat omul de afaceri israelian Gideon Zelivansky, ca președinte al Consiliului de Administrație, cumpărând acțiuni de la foști salariați. Ulterior, compania și-a extins domeniul de activitate la dezvoltare imobiliară, prin cumpărarea și vânzarea de terenuri și, în perioada următoare, renunță definitiv la fabricarea de încălțăminte. Zelivansky ajunge ușor-ușor să dețină 91% din acțiunile companiei.
 
Mostafa Gozal, unul dintre foștii acționari de la care Zelivansky cumpărase 27,5% din Pionierul, îi face o plângere pentru că nu și-a primit integral banii. ANAF și DNA încep investigațiile la fosta fabrică și în firmele implicate.
 
În 22 mai 2012, prin Ordonanță emisă de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și justiție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării unui prejudiciu în valoare de 7,213 milioane lei, asupra unui număr de 1.111.740 acțiuni deținute de Teamset Consultants LTD la Pionierul SA, reprezentând 2,78 milioane lei, respectiv 91,5849% din capitalul social în valoare de 3,034 milioane lei.
 
În iunie 2013, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Zelivansky Gideon, administrator al S.C. Z.G. Proiect Solid Developer SRL, acționar al Teamset Consultants LTD și președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Pionierul S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală, ambele în formă continuată, Z.G. Proiect Solid Developer SRL — în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală continuată și Teamset Consultants LTD — pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune și complicitate la evaziune fiscală, ambele în formă continuată.
 
Conform rechizitoriului, la finele anului 2006, inculpatul Zelivansky Gideon a decis să achiziționeze, în scopul revânzării, imobilul format din terenul în suprafață de 15.681 mp și construcții cu o suprafață de 10.932 mp, situat în București, zona Unirii — Timpuri Noi, aparținând S.C. Pionierul SA, imobil a cărui valoare era de 15,681 milioane euro.
 
În acel moment, SC Pionierul SA avea ca obiect de activitate confecționarea unor articole de încălțăminte, un capital social în valoare de 890.802,5 lei și un număr de 356.321 acțiuni nominative în valoare de 2,5 lei.
 
Cumpărarea directă a terenului de la societate ar fi fost prea costisitoare și ar fi presupus ca inculpatul să dispună de suma de bani necesară achiziționării terenului, aproximativ 15,5 milioane de euro.
 
Cum inculpatul Zelivansky Gideon nu deținea acești bani, a pus la punct o inginerie financiară prin care, prin intermediul societății înființate, Z.G. Proiect Solid Developer SRL, cumpăra acțiuni la S.C. Pionierul S.A., iar după achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni ar fi deținut controlul societății și ar fi diminuat prin majorare de capital participația celorlalți acționari minoritari, astfel încât putea decide singur vânzarea terenului.
 
În acest context, era esențial pentru planul inculpatului achiziționarea pachetului de acțiuni de la un om de afaceri (parte vătămată), Mostafa Gozal, reprezentând 27,5% din capitalul social.
 
Întrucât inculpata Z.G. Proiect Solid Developer S.R.L. nu derula nicio activitate, sumele necesare achiziționării acțiunilor aparținând S.C. Pionierul S.A. au fost puse la dispoziția societății de către inculpatul Zelivansky Gideon indirect, prin inculpata Teamset Consultants LTD Cipru, care, în perioada decembrie 2006 — iulie 2008, a încheiat 12 contracte de împrumut cu Z.G. Proiect Solid Developer S.R.L.
 
În concret, în datele de 17 noiembrie 2008 și 22 decembrie 2008, inculpatul Zelivansky Gideon, prin intermediul celor două societăți comerciale pe care le administra, a indus în eroare un om de afaceri (partea vătămată) cu ocazia executării unui contract de garanție mobiliară având ca obiect cesiunea unor acțiuni ale S.C. Pionierul S.A., cauzându-i acestuia din urmă un prejudiciu în valoare de 2,5 milioane euro.
 
În cursul anului 2008, inculpatul Zelivansky Gideon, în calitățile menționate mai sus, a omis în parte să evidențieze, în actele contabile ori în alte documente legale, veniturile realizate în urma încheierii actului de adjudecare și luare în posesie, încheiat între S.C. Z.G. Proiect Solid Developer S.R.L. și Teamset Consultants LTD, în scopul sustragerii de la obligațiile fiscale în valoare de peste 2,575 milioane lei.
 
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra pachetului de acțiuni pe care inculpatul Zelivansky Gideon îl deținea la S.C. Pionierul S.A.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
Potrivit unei decizii a Tribunalului București din octombrie 2014, Zelivansky Gideon a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de înșelăciune sub formă continuată și interzicerea drepturilor de a desfășura activitatea de administrator al unei societăți comerciale timp de trei ani de la executarea, sau considerarea ca executată, a pedepsei de 10 ani de închisoare.
 
De asemenea, SC ZG Proiect Solid Developer a fost condamnată la plata unei amenzi de 250.000 lei pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, o amendă similară fiind aplicată și Teamset Consultants LTD, pentru complicitate la înșelăciune în formă continuată.
 
Zelivansky Gideon și Teamset sunt obligați, în solidar cu ZG Proiect Solid Developer, la plata sumei de 2,12 milioane euro cu titlul de despăgubiri civile către Gozal Mostafa.
 
În plus, instanța a admis în parte acțiunea civilă formulată de statul român, prin ANAF, și a dispus obligarea în solidar a celor trei inculpați la plata a 2,575 milioane lei cu titlu de despăgubiri civile (impozit pe profit).
 
Inculpații au făcut apel la această sentință, iar în data de 26 noiembrie 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Zelivansky Gideon la 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune și la interzicerea, timp de patru ani, a drepturilor de a desfășura activitatea de administrator al unei societăți comerciale.
 
De asemenea, instanța a dispus ca Zelivansky Gideon să plătească în solidar cu SC Z.G. Proiect Solid Developer SRL și Teamset Consultants LTD către partea civilă Gozal Mostafa suma de 2.129.010 euro.
 
Sechestrul asigurator este menținut.
 
Pe 22 iunie 2015, Tribunalul București a admis cererea debitorului SC Pionierul SA, privind intrarea în insolvență, fiind desemnat ca administrator judiciar provizoriu C.I.I Dura Sergiu Ionica.
 


Sursa text și foto: agerpres.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii