Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Actul de fondaţiune al satului Carmen Sylva“, expus la Muzeul de Istorie şi Arheologie

ro

09 Dec, 2013 14:31 2878 Marime text

Documentul a fost adus la Tulcea de dr. Mariana Păvăloiu, profesor universitar şi muzeograf în judeţul Constanţa. În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi în sala Dobrogea a Consiliului Judeţean Tulcea, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre semnificaţia acestui document pentru istoria judeţului Tulcea.
„Doamna Păvăloiu ne face onoarea de a aduce, la Tulcea, un document extrem de important pentru istoria Dobrogei de Nord, în special pentru  zona Deltei Dunării. Avem în faţă actul de fondaţiune al satului Carmen Sylva, actualul Crişan, un document datat 2 aprilie 1900“, a spus preşedintele Teodorescu.
Actul a ajuns în posesia dr. Mariana Păvăloiu prin intermediul unui nepot al lui Ştefan Borş. 
„Ştefan Borş (preşedinte al Consiliului Judeţean) şi Ion Neniţescu (prefect) au fost ctitori de localităţi, au întemeiat aste în Dobrogea de Nord“, a precizat Mariana Păvăloiu.
La conferinţa de presă de la sediul CJ Tulcea au mai participat şi primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu, dr. Mariana Păvăloiu, dar şi Mădălina Ciocoiu, din cadrul Institutului de Cercetări Eco Muzeale Tulcea, cea care a preluat documentul adus la Tulcea.
Înainte de a pleca înapoi spre Constanţa, Mariana Păvăloiu, însoţită de Mihai Nicolae, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, au trecut pe la mormântul lui Ştefan Borş, acolo unde au aprins câte o lumânare în amintirea celui care a fost unul dintre întemeietorii oraşului modern Tulcea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii