Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:02 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 ani de la moartea sublocotenentului (pm) Ionel Drăguşanu din Batalionul 341 Topraisar. Cine a fost. Cum a murit

ro

20 Jun, 2016 02:10 10430 Marime text
 
Asăzi se împlinesc zece ani de când sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghita Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan.
 
Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan
Drăgușanu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război. Ionel Gheorghiţă Drăguşanu s-a născut la 1 octombrie 1968 și era încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar.
La ceremonialul de înmormântare au participat peste o mie de persoane, precum și înalți oficiali militari.
Slujba religioasă a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, însoțit de un sobor de preoți.
Ceremonia religioasă pentru înmormântarea sublocotenentului post-mortem Ionel Gheorghiță Drăgușanu, căzut la datorie în Afganistan, a avut loc în orașul Murfatlar.
La funerarii au participat ministrul Aparării, Teodor Atanasiu, șeful Statului Major General, generalul Eugen Bădălan, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Gheorghe Marin, peste o mie de localnici, dar și foști colegi de-ai săi de la Batalionul 341 din Topraisar.
În timpul ceremonialului de înmormântare, soției sublocotenentului i-au fost înmânate drapelul tricolor al țării și Ordinul Național Steaua României în rang de Cavaler pentru militari cu însemne de război, ce i-a fost acordat soțului său.
Reamintim că la aducerea trupului militarului decedat la aeroportul Mihail Kogălniceanu au fost prezenți președintele de atunci al României Traian Băsescu, premierul din vremea respectivă Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Atanasiu, în calitate de ministru al Apărării.
În memoria sublocotenentului post mortem Ionel Gheorghiță Drăgușanu, în Murfatlar, o stradă dintr-un cartier nou poartă numele său.
 
Nota autorului:
Eu am fost cel care a dat numele străzii din oraș Ionel Gheorghiță Drăgușanu. Povestea cu numele străzii a avut traseul cam așa: primul de fapt, căruia i-am zis a fost Constantin Spânu, după cum văd și acum purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Cu Spânu am mers și am vorbit cu ministrul Atanasiu și cu amiralul Marin. Care, militari fiind, au înțeles imediat mesajul. A fost chemat și Nicolae Crivineannu, primarul de atunci al localității, care încă se mai numea Basarabi, și a promis că va da numele uni străzi, ceea ce s-a și întâmplat.
Crivineanu a mai promis atunci dar nu știu dacă și-a ținut promisiunea. Eu pot să-i reamintesc.  

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii