Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:00 07 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eroii nu mor niciodată! 11 ani de la moartea sublocotenentului (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu din Batalionul 341 Rechinii Albi (galerie foto)

ro

20 Jun, 2017 13:13 10143 Marime text
Eroii nu mor niciodată:
Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu 

Căzut la datorie în Afganistan pe 20 iunie 2006

Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiță Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan.

Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. 

Pentru faptele sale de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
 
Cum s-a întâmplat nenorocirea:

Gheorghita Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan.
 
Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan

Drăgușanu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Ionel Gheorghiţă Drăguşanu s-a născut la 1 octombrie 1968 și era încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar.

La ceremonialul de înmormântare au participat peste o mie de persoane, precum și înalți oficiali militari.

Slujba religioasă a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, însoțit de un sobor de preoți.

Ceremonia religioasă pentru înmormântarea sublocotenentului post-mortem Ionel Gheorghiță Drăgușanu, căzut la datorie în Afganistan, a avut loc în orașul Murfatlar.

La funerarii au participat ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, șeful Statului Major General, generalul Eugen Bădălan, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Gheorghe Marin, peste o mie de localnici, dar și foști colegi de-ai săi de la Batalionul 341 din Topraisar.

În timpul ceremonialului de înmormântare, soției sublocotenentului i-au fost înmânate drapelul tricolor al țării și Ordinul Național Steaua României în rang de Cavaler pentru militari cu însemne de război, ce i-a fost acordat soțului său.
Reamintim că la aducerea trupului militarului decedat la aeroportul Mihail Kogălniceanu au fost prezenți președintele de atunci al României Traian Băsescu, premierul din vremea respectivă Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Atanasiu, în calitate de ministru al Apărării.
În memoria sublocotenentului post mortem Ionel Gheorghiță Drăgușanu, în Murfatlar, o stradă dintr-un cartier nou poartă numele său.


Precizare:

Eu am fost cel care a dat numele străzii din oraș Ionel Gheorghiță Drăgușanu. Povestea cu numele străzii a avut traseul cam așa: primul de fapt, căruia i-am zis a fost Constantin Spânu, după cum văd și acum purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Cu Spânu am mers și am vorbit cu ministrul Atanasiu și cu amiralul Marin. Care, militari fiind, au înțeles imediat mesajul. A fost chemat și Nicolae Crivineanu, primarul de atunci al localității, care încă se mai numea Basarabi, și a promis că va da numele uni străzi, ceea ce s-a și întâmplat.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Furtuna 18 Sep, 2017 10:05 I am fost si soldat la 01212 Basarab si coleg de munca Dumnezeu sa-l odihneasca!
  • Furtuna 18 Sep, 2017 10:01 11 ani au trecut
  • Iulian 20 Jun, 2017 17:56 Dumnezeu sa-l odihneasca! Am fost prieteni si camarazi. Felicitari pentru comemorare!