Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:52 31 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eroii nu mor niciodată. Ionel Gheorghiță Drăgușanu. In memoriam. Au trecut 15 ani. A murit în urma unei explozii în Afganistan

ro

20 Jun, 2021 03:47 2660 Marime text
  • Astăzi de împlinesc 15 ani de când sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa, la 20 iunie 2006, în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan.

Militarul a murit în transportorul în care se afla și a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.

Pentru faptele sale de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Cum s-a întâmplat nenorocirea:

Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, în timp ce transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.

Drăgușanu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.Ionel Gheorghiţă Drăguşanu s-a născut la 1 octombrie 1968 și era încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar.

La ceremonialul de înmormântare, care a avut loc la Murfatlar, au participat peste o mie de persoane, precum și înalți oficiali militari.


Slujba religioasă a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, însoțit de un sobor de preoți.
 
La funerarii au participat ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, șeful Statului Major General, generalul Eugen Bădălan, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Gheorghe Marin, peste o mie de localnici, dar și foști colegi de-ai săi de la Batalionul 341 din Topraisar.
 
În timpul ceremonialului de înmormântare, soției sublocotenentului i-au fost înmânate drapelul tricolor al țării și Ordinul Național Steaua României în rang de Cavaler pentru militari cu însemne de război, ce i-a fost acordat soțului său.

Reamintim că la aducerea trupului militarului decedat la aeroportul Mihail Kogălniceanu au fost prezenți președintele de atunci al României Traian Băsescu, premierul din vremea respectivă Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Atanasiu, în calitate de ministru al Apărării.

În memoria sublocotenentului post mortem Ionel Gheorghiță Drăgușanu, în Murfatlar, o stradă dintr-un cartier nou poartă numele său.


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii