Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartofi franţuzeşti

ro

27 Jul, 2011 18:09 1799 Marime text

cartofi-frantuze_29.jpgCartofii franţuzeşti nu sunt, în ciuda numelui lor, o reţetă franţuzească, ci reprezintă replica autohtonă - cunoscută regional şi sub numele de cartofi cu ouă răscoapte la cuptor - adaptată după cartofii Dauphinoises. Numele cartofilor franţuzeşti apare în cărţile de bucate româneşti încă de la sfârşitul secolului trecut, iar în perioada interbelică deja multe restaurante serveau această delicatesă ovo-lacto-vegetariană. O reţetă extraordinar de gustoasă, dar nerecomandată persoanelor cu un colesterol crescut.

Porţii: 4

Timp de preparare: 80 de minute

Ingrediente:

1,2 kilograme cartofi (de preferinţă roşii)

6 ouă

400 ml smântână

140 grame unt topit

2-3 linguri pesmet

sare

piper

Preparare:

Spălaţi bine cartofii.

Puneţi la fiert cartofii necurăţaţi în apă cu sare pentru minim 20 de minute (timpul de fierbere depinde de dimensiunea lor). Fierbeţi cartofii până pot fi străpunşi cu furculiţa.

Fierbeţi ouăle tari 1o minute din momentul în care începe să fiarbă apa.

Pentru a se putea curăţa uşor, ouăle şi cartofii se scufundă imediat după fierbere în apă foarte rece.

Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius (foc mediu).

După ce s-au răcit, curăţaţi de coajă ouăle şi cartofii.

Tăiaţi ouăle şi cartofii în rondele de 4-5 milimetri grosime.

Ungeţi un vas termorezistent cu unt topit.

Adăugaţi 2 linguri de smântână și întindeți-le pe fundul vasului.

Formaţi un strat gros din rondele de cartofi.

Adăugaţi un strat de ouă rondele.

Stropiţi cu unt şi adăugaţi smântână într-un nou strat.

Asezonaţi cu sare şi piper.

Repetaţi operaţiunea până terminați cartofii și oăule. Încheiaţi cu un strat de cartofi.

Adăugaţi restul de unt şi smântână. Nivelați bine smântâna cu o lingură.

Presăraţi cu pesmet.

Introduceţi la cuptor pentru 30-40 de minute, până când pesmetul se rumeneşte la suprafaţă.

Cartofii franţuzeşti se servesc calzi sau la temperatura camerei, ca fel principal sau garnitură.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii